НОВИНИ

След 9-часова среща: Нормандската четворка подчерта, че примирието трябва да се спазва

часова среща нормандската четворка подчерта примирието спазва
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС/БНР
22:40, 26.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Близо 9 часа продължиха преговорите между политическите съветници на лидерите от Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция, Украйна), които се проведоха в Париж.

Разговорът на срещата не беше лесен, но беше откровен, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак, който представляваше Русия на срещата.

„Имахме труден разговор, но може би първият толкова откровен разговор, за да направим инвентаризация на всички проблеми, свързани с изпълнението на Минските споразумения“, каза той.

И четирите страни-участнички подчертаха, че и двете страни в конфликта Русия - Украйна трябва стриктно да спазват примирието и да се въздържат от военни действия.

За първи път от над 6 месеца дипломатически съветници на ръководителите на Франция, Германия, Русия и Украйна се събраха на разговор, за да търсят път към деескалация на напрежението в Източна Украйна, докато руски войски се струпват на украинската граница.

Целта на срещата на страните от Нормандската четворка е да прецени нагласите на Русия към диалог, особено пред очаквания телефонен разговор на френския президент Макрон и руския му колега Путин. Ако участието на Русия в нормандския формат се смята за "окуражаващо" според Елисейския дворец, полето за действие е твърде тясно след настояването на Русия да обсъжда рамката на европейската сигурност само със САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбска измамничка е взела подкуп за българска лична карта и паспорт от 15 души
Сръбска измамничка е взела подкуп за българска лична карта и паспорт от 15 души
Голямо количество нелегални цигари е иззето при спецакция на ГДБОП
Голямо количество нелегални цигари е иззето при спецакция на ГДБОП