НОВИНИ

След безредиците в София - полицията с равносметка на щетите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:02, 17.11.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
безредиците софия полицията равносметка щетите
Слушай новината

24-ма протестиращи са пострадали по време на сблъсъците с полицията в центъра на столицата снощи. Седем от тях са останали в болница. Над 30 са ранените служители на МВР, като един е приет в лечебно заведение. От СДВР коментираха, че безредиците преди началото на мача между България и Унгария са предизвикани от провокатори. По данни на полицията, част от тях са били готови да ползват и коктейли "Молотов".

По време на протеста снощи срещу ръководството на БФС е имало провокатори, които са причина за ескалацията на напрежението и полицията е била готова да реагира на подобна ситуация, твърдят от ръководството на СДВР.

"Провокаторите се появиха след като компактната група стана около 4000, може би 4000 плюс, имаше между тях доста сериозно напрежение", каза Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР.

Протестиращите няколко пъти са били предупредени, че срещу агресията ще се използва водно оръдие.

"Нормалните граждани, които нямаха за цел да вандализират и да трошат и да нарушават обществения ред, се оттеглиха", посочи Иванов.

На улица "Гурко" в района между Националния стадион и бул. "Васил Левски" обаче са останали немалка група протестиращи с намерения да провокират безредици.

"Като имахме информация, че се подготвят за коктейли "Молотов", които сами знаете, че ако не бяхме предприели мерки, нещата щяха да придобият необратим процес", уточни Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР.

В този момент от полицията са решили да използват водните оръдия, като най-щадящия вариант за разпръскване на протеста.

"Но група фенове от различните фракции на отборите, които са исторически враждуващи помежду си и имат непоносимост, започнаха да се оттеглят посока "Васил Левски", както видяхте запалиха един полицейски бус", посочи Иванов.

От СДВР твърдят, че същата група се отправила към Спортното министерство, като е изпотрошила част от прозорците на сградата.

"Същите се отправиха в заведение, където бяха и задържани", обясни заместник-директорът на СДВР.

Именно крипове заснети в това заведение и разпространени в социалните мрежи показват, как полицаите повалят вътре хора наред. Други показват, как униформени удрят с палки протестиращи с вдигнати ръце.

"За тези клипове ние сме се самосезирали и ще вземем абсолютно всички мерки, по дисциплинарен ред, и ако е нужно ще сезираме и прокуратурата", посочи той.

Според ръководството на СДВР действията на полицията са били необходими, за да се избегнат по-големи безредици.

"Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат много невинни жертви", обобщи Любомир Николов, директор на СДВР.

Задържаните са общо 33-ма. Трима от тях са арестувани заради запаления полицейски бус, а другите заради увреждане на общинско или частно имущество. Част от задържаните са непълнолетни.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще направи трети опит да гласува вота на недоверие в сряда (ОБЗОР)
НС ще направи трети опит да гласува вота на недоверие в сряда (ОБЗОР)
Наско Сираков: Не може държавата да е срещу теб, а ти да продължаваш да упорстваш
Наско Сираков: Не може държавата да е срещу теб, а ти да продължаваш да упорстваш