НОВИНИ

След извънредното положение мерките остават в закон

Александър Марков
от Александър Марков
20:06, 28.04.2020
10809
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Мерките за борба с коронавируса най-вероятно ще останат в сила, но без извънредно положение. Това се разбра от думите на министър-председателя Бойко Борисов. Идеята е да бъде отменено извънредното положение, но мерките да останат да действат. На Балканите държавите също подготвят постепенно облекчаване на мерките.

Някои от мерките се очаква да бъдат записани в Закона за здравето, така че да продължат да важат, без да има фактически извънредно положение. Дали всички или някои разпоредби ще останат в сила, ще се разбере преди 13 май. Това се разбира от обявеното намерение на премиера Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Много от мерките са в този закон. Ако може парламентът да приеме това, работим върху това, закон, който да включва само мерките. Да махнем думата "Извънредно положение", защото те и сега са най-меките мерки в Европа. Заповедите на здравния министър, които сега излизат като постановления... ако има закон, ще бъдат легитимни без извънредно положение. Виждате другите държави, обикновено вървят с две седмици след нас и накрая всички са около 12 май. Накрая, като дойде тази дата, ще видите.

Иначе Балканите започват постепенно да съзират "началото на края" на извънредните положения.

Гърция се очаква да започне поетапно облекчаване на мерките в следващите седмици, съобщи в последния час премиерът на страната. Ще започне да отваря малкия и среден бизнес, а на 1 юли - туристическия сезон. Остава задължителното носене на маски.

Кириакос Мицотакис - министър-председател на Гърция: От следващия понеделник, 4 май, ще бъдат премахнати ограниченията за движението на гражданите - писменото разрешение и смс известяването. Ограниченията за движение извън областните градове, обаче, ще продължат най-малко две седмици. Ще бъдат разрешени индивидуални спортове на открито и в морето, но плажовете остават затворени. Някои магазини и услуги ще бъдат отворени - книжарници, електронни артикули и спортни центрове. Останалите ще отворят на 11 май, с изключение на търговски центрове, които ще стартират работа на 1 юни.

Извънредните мерки остават в сила в Сърбия: вечерен час от 18 до 5 ч сутринта. Вече отвориха магазините, а на 11.05 - кафенетата. Възрастните могат да излизат за по 30 минути дневно.

Румъния влиза в по-лек режим от 15 май. Сега мерките са изключително строги, като от началото на карантината са наложени 200 000 глоби за 78 милиона евро. Задължителните маски ще останат в сила и догодина.

В Северна Македония облекченията ще влязат в сила от 1 май. Дотогава: излизане в краен случай, полицейски час, задължителна защитна маска, ограничения в придвижването.

В Турция по-леки мерки влизат в сила от 1 юни. Сега има полицейски час, задължителни маски, минимален трафик, хората между 20 и 65 г. не могат да излизат. Има ограничения по границите с Гърция и България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генерал Мутафчийски получавал смс-и и имейли със заплахи за живота си
Генерал Мутафчийски получавал смс-и и имейли със заплахи за живота си
Франция с план за постепенно отваряне от 11 май
Франция с план за постепенно отваряне от 11 май