НОВИНИ

След наказанието на Камила Валиева - отнеха отборната титла на Русия от Пекин 2022

камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:36, 30.01.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният кънки съюз (ИСУ) присъди на Русия третото място в отборния турнир по фигурно пързаляне от Олимпийските игри в Пекин 2022 след четиригодишното наказание за допинг на Камила Валиева, съобщават от централата.

По решение на ИСУ на рускинята бяха отнети 20 точки, които тя взе след победи в кратката и във волната програма и така Русия се смъква с две позиции в крайното подреждане, докато начело излиза съставът на САЩ с 65 пункта, следван от този на Япония с 63.

Вчера Спортният арбитражен съд (КАС) наложи наказание от 4 години на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила след употреба на забраненото лекарство "триметазидин", като санкцията влиза в сила от 25 декември 2021 година, а резултатите ѝ след тази дата са анулирани.

Международният съюз по кънки приветства това решение и обеща да "продължи усилията си в подкрепа на честната конкуренция и благосъстоянието на спортистите"

"ИСУ приветства решението на КАС и остава ангажиран с позицията си, че защитата на чистите спортисти и борбата с допинга са с най-висок приоритет и ще продължи усилията си в подкрепа на честната конкуренция и благосъстоянието на спортистите", се казва в изявление на федерацията.

В същото време от Руския олимпийски комитет (РОК) обявиха, че ще обжалват решението за преразпределяне на медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, съобщиха от организацията.

"Руският олимпийски комитет определено ще обжалва пред КАС решението на ИСУ за преразпределяне на крайните места в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин. Нашите юристи вече започнаха да подготвят необходимите документи за подаване на жалба.

Ние изхождаме от факта, че в съответствие с настоящите правила на ИСУ, последиците от решение за санкции срещу отделен спортист, в случая Камила Валиева, не могат да бъдат основа за преразглеждане на резултатите от отборен турнир. Нашата правната позиция се основава, наред с други неща, на съществуващи прецеденти в практиката на КАС", се отбелязва в съобщението на централата.

Междувременно, след наказанието на Камила Валиева от Международния кънки съюз ѝ отнеха и титлата от европейското първенство по фигурно пързаляне през 2022-а година. Така, златният медал ще бъде присъден на друга рускиня - Анна Щербакова, среброто ще отиде при друга представителка на Сборная Александра Трусова, а бронзовото отличие ще бъде за белгийката Луна Хендрикс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перу обмисля временно затваряне на Мачу Пикчу
Перу обмисля временно затваряне на Мачу Пикчу
Иван Ракитич продължава в Саудитска Арабия
Иван Ракитич продължава в Саудитска Арабия