НОВИНИ

Идва ли времето, в което COVID-19 ще се превърне в леко заболяване?

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:15, 02.05.2020
16841
Чете се за: 10:25 мин.
След новините

Вижда се времето, в което COVID-19 ще се лекува рутинно като банална инфекция. В това са убедени лекарите от болница "Св Анна".

45 дни, откакто там приеха първата си пациентка, те опознаха всички лица на коронавируса и сега работят по-уверено и по-спокойно.

Лекар: Как си, Как си? Добре си, трябва да си добре!

Това е първата пациентка с ковид в интензивното отделение. Жена на 75 години, минала през всички критични ситуации, и в крайна сметка излекувана. Тук лежи повече от 40 дена.

Доц. Мария Атанасова - началник на КАИЛ, УМБАЛ „Св. Анна“: Дойде с дихателна недостатъчност, директно от спешно отделение. Ние я взехме и беше незабавно интубирана. Толкова беше тежка клиничната картина, даже бих казала критично

Мария Чернева - Бяхте ли подготвени?

Доц. Мария Атанасова - Ние прoдължаваме да се подготвяме. Даже постоянно между нас и колегите от целия смя четем протоколи, пращаме мейли, контактуваме. Сега не мога да кажа вече, че рутинно ги гледаме тези болни, защото за един месец нищо не е рутинно.

Мария Чернева - Но сте по-спокойни!

Доц. Мария Атанасова - По-спокойни, да! Факт е, че имаме излекувани пациенти не само в нашата клиника, но и в болницата, дава така надежди, че ще се справяме и то доста добре.

Първата пациeнтка дава надежда, че заболяването подлежи на контрол. Че има изход от всяка критична ситуация. Че от тежка, инфекцията може да се превърне в лека. За два месеца лекарите натрупаха огромен опит, споделен и надграден от безпрецедентна мобилизация на медицинската общност. И от безконтролна, епидемията лека полека надява оглавника си.

Доц. Мария Атанасова - Говорейки за първата ни пациентка, тя в момента, в който дойде, трябваше да бъде интубирана и поставена на апаратна вентилация. Значи пациентите се вентилират по един особен начин. Тук се налага много висок процент кислород, много високо позитивно налягане в край на издишването. Определено страда предимно оксигенацията, не толкова задръжката на въглероден окис, колкото недостиг на кислород.

Засиленото подаване на кислород и озонотерапията вече активно се коментира, влиза в повечето протоколи за лечение. Утвърждава се и вливането на висок идози витамин С. Междувременно излизат наяве и някои неподозирани умения на вируса. Като засягането на нервната система.

Доц. Росен Калпачки - началник на Клиника „Невлорогия“, УМБАЛ „Св. Анна“ - Ами вирусът ще се окаже в известна степен невротропен, т.е. има засягане има ангажиране и на нервната система. Най честото на този етап съобщаване е засягане на всука и мириса , т.нар. аносми аи дисгеузияу които са в някои публикации едни то първите симптоми на инфекцията. Такива каквито са фебрилитета и кашлицата, и мускулната умора. Така че сигурно най-вероятно и промяната на вкуса и на обонянието може да се окаже с добра прогностична стойност А все още се натрупват данни, че има болни, при които в началото не е нито с треска, нито с кашлица а с промяна във вкуса.

Изчистването на тези специфични симптоми, дават шанс за бърза реакция. Въпреки че отварят място за нови тревоги. Излиза че новият коронавирус може да влезе през нервните окончания на клетката и да се придвижи към ядрото й.

Доц. Расен Калпачки - Което означава че вирусът по собствен, нервен път може да стигне до мозъка. Не е нужно както другите вируси за трябва да влезе в кръвта първо и след това по кръвен път в мозъка. Когато обаче един вирус може да влезе в периферните нерви и чрез тях да проникне в нервната система, той го прави по-невротропен, по-вирулентен.

Тук учените и лекарите стъпват на пръсти. Все още не е ясно дали вирусът може да се размножава в нервната клетка. Все пак тя е твърде специализирана и вероятно няма нужния строителен материал за коронавируса. Но изостря вниманието в тази посока и ще предотврати неприятни изненади. Главоболието като симптом няма общо с този механизъм на вируса.

Доц. Росен Калпачки - Това главоболие, което имаме при вироза, което имаме при засягане на организма от възпалителен агент, се дължи на повишенията на продукцията на мозъчна течност. Той предизвиква такъв вид главоболие при усилие на човека, при кашляне, при някакво напъване

Невролозите и кардиолозите са с изострено внимание и заради друга изява на вируса - в определен етап на ковид се засилва образуването на съсиреци. Но и на това коварство си имат добър отговор - включване на противосъсирваши медикаменти.

Проф. Арман Постаджиян - клиника по кардиология, УМБАЛ „Св. Анна“ - Склонността към тромбообразуване може би или поне по литературни данни като че ли изглежда важна. Поради тази причина всъщност много бързо се научихме да следваме протоколи, които да профилактират подобен процес. А иначе възпалително заболяване тромбоза, остро състояние дължащо се на тромбоза, отдавна са известни. И това е нещо, на което се обръща внимание.

За кардиолозите ковид също е с доста подобрена представа и изяснена стратегия. И най-големите им страхове отпаднаха. Заради позодрението, че част от медикаментите за високо кръвно увеличават рецепторите, чрез които вирусат атакува клетките.

Проф. Арман Постаджиян - В действителност вирусът използва свои рецептори, които по някакъв начин са свързани или интерферират с медикаментите, които изплозваме, за да навлязат в клетките, т.е. голямото притеснение беше, че едва ли не има една пропорция хора, които ние лекуваме с определени медикаченти, при които могла да има обратен ефект.

Мария Чернева - Обаче...

Проф. Арман Постаджиян - Обаче по-скоро това не се доказа, а дори напротив - вижда се обратното нещо - оказва се, че хората които са били заразени с ковид инфекция и които са на терапия с блокери на А системата имат по-добра прогноза

Д-р Петър Петров - началник на Инфекциозно отделние УМБАЛ „Св. Анна“ - Би ли казала как се чувстваш? Стига ли ти въздуха?

Жена - Да, засега.

Д-р Петър Петров - Стига! Значи вървим към подобрение. Това е добре

Жена - да.

Д-р Петър Петров - Дано, дано и аз така казвам. По-голямата част от тях излизат отрицателни, разбира се. … Това е тежко болен и има съмнение за ковид, което не е доказано, нали. Но това е от рисковия контингент човек.

С огромен опит, инфекционистът смята че дори и рисковите групи не са съвсем беззащитни.

Д-р Петър Петров - Това е въпрос на имунна система.

Болната - Много витамини.

Д-р Петър Петров - Да, много витамини - чу ли я какво каза? Пила е селен, чай, цинк, а ето това, за което говорихме, за селен и цинк, онова, което подтиска репликацията на вируса и имунната система, подобрява го е взимала. И затова заболяването е леко. Имаме дори случаи, в които онкоболен, независимо от всичко се освобождава от вируса. Днес ще я изписваме, Красимира се казва. Което предполага, че един такъв имунитет много трудно може да се справи. Но иначе е стравя, с малка помощ - се справя.

Инфекционистът е видял много епидемии, вече опознава нрава и на тази. И тъй като скоро няма да има ваксина, специфично лекарство също, смята че от тук нататък общественият имунитет е бариерата, която ще спре новия коронавирус.

Д-р Петър Петров - Значи стигаме до извода, че трябва по някакъм начин да имаме контролирано заболяване на хората. Не стихийно, не наведнъж хиляди, а контролирано. Тези мерки точно до това водят в момента - ние можем по някакъв начин хората които имат доста добра защита и това са младите хора, хората нали в зряла възраст да ги отделим от тези които имат имунен дефицит, дали поради възраст, дали поради заболяване или поради друга причина и да ги предпазим.

Изглежда науката и медицината си връщат контрола над COVID и е въпрос на малко време вирусът да бъде опитомен.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за силни гръмотевични бури
Код жълто за силни гръмотевични бури
Баджове алармират при нарушена дистанция в офиси
Баджове алармират при нарушена дистанция в офиси