НОВИНИ

Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:46, 30.05.2020
Чете се за: 04:22 мин.
Наука и технологии

Смъртта на единствения в България свободен черен лешояд предизвика реакциите на много природозащитни организации. Орнитолозите смятат, че разследващите имат всички необходими данни, за да открият виновника, който е заплашен от затвор до 5 години и солидна глоба.

Защо за отстрел на птица е предвидено толкова тежко наказание и какви са щетите от подобно деяние? - това е темата на "След новините" тази вечер.

Отстрелян за спорта, за самочувствието на незнаен бракониер, преди два месеца на тази маса попада и Ултрон - млад черен лешояд, единственият екземпляр в природата на България. Освобождаването му преди година беше отбелязано със специална церемония, заради огромното постижение на природозащитните организации, които се опитват да възстановят черния лешояд в България. Пристигнал тук съвсем мъничък, три месеца след излюпването си, дълго се адаптирал към природата в специално гнездо в Котленския Балкан преди да разпери за първи път крила.

Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд": Излетя успешно. За 2 месеца се адаптира и успешно се храни и социализира с другите лешояди, и дойде време да последва инстинктите си за миграция - тръгна на юг и се установи за зимува в резервата "Дадява" в гръцката част на Източни Родопи.

Ултрон избрал да се върне отново у нас. За зла беда. Прелитайки над Кърджали, бракониерски изстрел спира полета му. Ултрон е смъртно ранен, но в спасителния център за диви животни водят отчаяна битка за живота му.

Д-р Руско Петров - спасителен център за диви животни "Зелени Балкани": Цял куршум е пронизал коремната кухина на черния лешояд Ултрон, като е преминал от едната страна до другата страна на коремната кухина, като в много от местата е пронизал черния дроб, с който вътре го е направил на каша. Имаме съмнения че птицата не е била в полет, когато е била отстреляна, а е била кацнала. По начина, по който е преминал куршумът от едната до другата страна, е по-вероятно да е кацнала птицата, отколкото да е била в полет.

Ултрон не успява да се възстанови, умира. Покрусата на всички е огромна. Зад свободния полет на лешояда стоят усилията на стотици хора и десетки държави.

Елена Стоева - "Зелени Балкани": Ами те са едни от най-редките животни в българската природа и въобще и в световен мащаб. Причината за това, е че преди се е гледало на тях като на безполезни и вредни животни и са влагани значителни усилия от страна на хората да бъдат унищожени. Това е ставало чрез целенасоченото използване на отровни примамки за тяхното изтребване, те са били разглеждани като т.нар. вреден дивеч. През 60-70-те години по този начин систематично се е действало и в България.

Без лешояди в природата бързо става ясно значението на тези птици и ползите им за човек. И вече почти 50 години, много страни правят всичко възможно да ги върнат обратно.

Елена Стоева - "Зелени Балкани": Защото икономическите ползи от тях са лесно обясними и те играят работа на санитари в дивата природа. като естествено се хранят с трупове на умрели животни, и по този начин естествено отсраняват животни умрели по различни причини, включително и от инфекциозни заболявания. Знаете че в България имаше много проблеми, като например с африканската чума по свинете, болестта син език и прочие и прочие. Лешоядите са тези животни, които на 100 процента обезвреждат такива трупове и предотвратяват разпространението на болести.

Вместо да строят инсенератори за милиони, Испания, Австрия и Франция първи започват програми по завръщането на лешоядите, където също са били изтребени. Сега пък те помагат на нас. И за да разпери крила Ултрон над България сега, природозащитниците са започнали работата си отдалеч и отдавна.

Д-р Руско Петров - спасителен център за диви животни "Зелени Балкани": Много от държавите като България чакат да бъдат събирани групи лешояди от много европейски страни, тези и тези черни лешояди да бъдат дарени на тяхната страна. Ние имаме привилегията, тъй като сме изпълнили много от стъпките, които трябваше да покрием, за да получим черни лешояди, ние сме си го извоювали това право с много дълги години, много труд, много много труд, пак да потвърдя и същото време зоопарковете, например, за миналата година са произвели само осем птици от всички зоопаркове в Европа 8 птици, пак казвам, при което тези зоопаркове решиха, че четири ще дарят при нас в България за реинтродукция на черния лешояд в България. Сега не знам с какви очи ще обясним, че от тези четири птици един толкова ценен вид е бил отстрелян.

А излюпването на малко в изкусвени условия хич не е лесна работа. Черните лешояди са крайно деликатни птици и трудно формират семество. Двойката в спасителния център още не е успяла да излюпи малко.

Андреана Дочева - проект "Светло бъдеще за черния лешояд": Те се казват Черна и Кейо. Той ни е предоставен от холандски зоопарк, тъй като старият мъжки на Черна те нещо не се харесаха. Прекараха няколко години заедно но тези лешояди са много претенциозни към своите партньори буквално трябва да ги харесат. Те се харесаха бързо, за две години са доста добра двойка и се харесаха, но по принцип е трудно, защото са претенциозни.

Затворени са, защото имат физически увреждания. Крилцето на Кейо, лявото му крилце е провиснало и не може да лети в природата, тя има проблем с краката и това е причината те да попаднат в размножителна програма и това им дава шанс, въпреки че те не са в размножителна програма и им се дава шанс да продължат да помагат на своя вид, като отглеждат малки черни лешоядчета.

Затворени в клетки, това е доста трудно. А и от излюпването на малко, до полета му в природата е сложен път. Както при ловните соколчета - част от друга програма, малките пилета се взимат от родителите им на един месец.

Преди да бъдат пуснати в изкуственото гнездо пилетата се обезпаразитяват, получават чип, и пръстен. Предстоят им няколко месеца докато се приучат сами да ловуват, а после няколко години пътешествия между различните държави, преди да се върнат и да образуват двойки тук. А за да са сигурни, че инстинктите им ще проработят, са проучвали живота им с години.

Д-р Руско Петров - спасителен център за диви животни "Зелени Балкани": Ние първи първо правим така наречените пилотни освобождавания. Нна една група от птици от първите години слагаме GPS предаватели, които предаватели ни насочат тези птици къде обичат да ходят, къде нощуват С какво се хранят къде намират храна и всичките тези птици на които сме поставили предаватели те са ни научили ние следващите стъпки къде да направим волериери, къде да направим изкуствени площадки за подхранване.

Като първи у нас, Ултрон също носил Джипиес предавател. Освен за скиторничеството и предпочитанията на лешояда, предавателят дал данни и за мястото и времето на престъплението.

Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд": Предавателят сочи, че птицата в рамките на 4-5 дни е престояла на територията на Държавно ловно стопанство "Женда". Би трябвало на една такава контролирана територия, с охранители, да би могло сравнително лесно да бъде установен извършителят на това престъпление.

Елена Стоева - "Зелени Балкани": Доколкото ни е извество може да бъдат изискани данни от молибни операкори за намиращите се в района имаме конкретните муниции с които е стреляно това вероятно би трябвало да е станало с регистрирано оръжие оръжие смятаме че при една воля от страна на разследващите може да се стигне до една ефективна присъда.

За отстрела на защитената птица са уведомени веднага Окръжната прокуратура в Кърджали и Районната инспекция по околна среда. Два месеца по-късно извършителят още не е открит. Официалната информация от прокуратурата е кратка - образувано е досъдебно производство, дадени са указания за събиране на доказателства.

За разлика от всички случаи на отровени белоглави лешояди от нарочно заложени примамки, сега за първи път има шанс да се стигне до извършителя. Нужна гаранция, пред всички партньори по проекта че подобно престъпление няма да се повтори. И следващото поколение на двойката черни лешояди в центъра ще има по-добра съдба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса
Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса
За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово
За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово