НОВИНИ

Може ли коронавирусът да се спре и как?

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:14, 14.03.2020
37253
Чете се за: 04:13 мин.
Здраве

Имаме един 100-процентов факт - новият коронавирус вече е глобален. Това показва и картата за разпространение му на Световната здравна организация. С днешна дата.

Въпреки че до този момент България е отбелязана само със седем регистрирани случая. 7-47, вероятно не е от такова значение. Пък и колко важни са в случая тези цифри? И защо при едни случаите растат скорострелно, при други - не толкова, може ли тази пандемия да се спре и как? Защо и най-развитите икономики не успяват? Защо другите две по-тежки епидемии от коронавируси ограничихме, а новият обиколи света?

д-р Недялко Калъчев – р-л на диагностична лаборатория – Това са риал тайм писиари. Методика, която трябва да установи генетична последователост, която е характерна за даден организъм и по този начин да се каже със сигурност че това е търсения или не е търсенияа организъм
Мария Чернева - Но за това нещо се иска време?
д-р Недялко Калъчев - оставреме да обикновено те са продължителни проби с малък капацитет. В случая може да прави тези 12 проби автоматично. Тия 12 проби ще се работят в рамките на 2 часа и половина, за да работим 100 проби ние трябва нали 28 часа да работим денонощно.

Но генетичния тест е най-сигурния, когато става дума за доказване на точния причинител. И така са доказани всички регистрирани заразени с новия коронавирус у нас. Всички регистрирани, обаче не всички заразени. Но ако трябва да се търсят след по-широк кръг от хора, а не само сред контактните на вече регистрираните – влизат бързите тестове.


Мария Чернева – Имате ли от бързите тестове?
д-р Недялко Калъчев – Ами в момента нямаме, чакаме доставка. Тук мога да покажа – това са такъв тип .. тези са за грип, но те са от този тип, който с капка материал или капка кръв в повечето случаи са за изследване на коронавируса и се търсят антитела. Те са с по-ниска чувствителност от писиара, бързи са и могат да бъдат във всеки приемен кабинет
Мария Чернева - Горе долу, колко бързи?
д-р Недялко Калъчев – Ами в рамките на 7-15 минути.

Наистина бързи, но тестовете не са особено сигурни. Затова се използват само за масов скрининг. За краткото време от началото на епидемията в Китай вече са успели да организират производството на цял един завод само за бързи тестове. Производство има и в Япония, във Франция, Италия. Италия да. Затова там веднага са започнали с бързите тестове. Което вероятно обяснява високия брой регистрирани. Брой регистрирани, различно от ниво на разпространение.

д-р Недялко Калъчев – Има очевидна връзка – разкриваемостта към бройката без това да е основното и единствено нещо, като за мен по-голям въпрос е, коллкото по-рано успееш да хванеш съмнителните толкова по-рано да създадеш карантинни условия.


Италия всъщност е лошия пример в това отношение. Южна Корея на този етап изглеждат по-дисциплинирана с мерките за изолация. Но бързите тестове са и друго предизвикателство.


д-р Недялко Калъчев – За мен би било много правилно, ако кризисния щаб излезе с яснота процедурите, които би трябвало да се следват от лекарите лабораториите и болниците, които не са специализирани за тази работа какво правят при откриване на пациенти с бързи тестове. Защото това изисква потвърждение и изисква проследяване на пациента, понататък.

Друг е въпросът и какво правим с всички новооткрити, които на този етап от развитие на пандемията вероятно са стотици, вероятно и хиляди. Които дори не знаят, че са заразени. И никога няма за разберат, ако не са тестовете. Само 20 процента ще покажат някакви симптоми като обикновена кашлица.


Проф. Коста Костов – пулмолог - Ако имате горно-дихателни симптоми, особено хрема, гърлобол и тези симптоми са продължили повече от 3-4 дена – нямате коронавирус. Ако пък са минали 7 – ама въобще не мислете за коронавирус. Ако на четвъртия ден след една вирусна инфекция се чувствате по-зле от третия, ако сте под 50 години ама гледайте си кефа.


Тежките случаи, в които се налага болнично лечение все пак ще са единични. Симптомите са досущ като тези на познатите пневмонии, които не оставят никого на крак. Хубавото при тях е, че лекарите си знаят как да реагират, дори не им трябват тестове.


Проф. Коста Костов – пулмолог - Моделите на терапия на респираторните инфекции и в Европа и в Целия свят са емпирични. В този смисъл, когато дойде при мен пациент, докато се ориентирам каква е причината чакайки три четири дена, аз вече съм го излекувал. т.е. терапията започва. Значи за лечение има една огромна група от медикаменти които се препоръчнат. Китайците са използвали едан дузина различни медикаменти. Като почнем от старите антималарици, като минтем през 7-8 провитовирусни препарата


Или това са отдавна познати медикаменти, които атакуват някои общи механизми при размножаването на вирусите. Както при вируса на СПИН, пък дори и на ебола.


Проф. Златко Кълвачев – вирусолог - Атакуват специфични вирусни ензими – например РНК зависимата РНК полимераза, която съществува при всички РНК-ови вируси, включително и при този… протеазните инхибитори също – това са специфични медикаменти и е въпрос на комбинация с интерферони и други стимулиращи средства….


Разбира се, успехът на лечението зависи от навременното му прилагане. Мъжът и жената у нас, които починаха, отидоха в Пирогов вече в тежко състояние. С изострено от извънредното положение внимание, вероятно тези случаи ще бъдат сведени до минимум. И никой вече няма да си позволи да подцени началните симптоми на пневмонията. Особено при по-възрастните.


Проф. Коста Костов – Паниката е свръхмерна, мерките за безопасност ги разбирам.


Проф. Златко Кълвачев – Много хора приятели си говорим и ми казват – абе гледаме те че не ти пука, не носиш маска – а кажи какъв ти е секрета. Тези, които ме познават знаят много добре, че през деня пия по 2 литра чай от билки, от моите си любими родопски билки от района на село Манастир .. здравейте манастирци!. Освен това не е верно, че не нося маска, винаги в чантата си имам даже две маски – но то е ако видя някого че кашля, да му я услужа той да си сложи или ако аз се разкашлям, аз ще си я сложа.


Проф. Коста Костов – Ако сте болна, ще ме заразите ако аерозолите от вашата кашлица попаднат по повърхностите или ако застанете пред мен и аз се приближа към вас …
Мария Черева - Колко близко?
Проф. Косто Костов – Метър, метър и половина и вие се изкашляте срещу мен аерозолите моментално нахлуват, не падат надолу.


Така че освен избягването на директен контакт, новият коронавирус се разпространява най-вече с пипане на заразени повърхности. И честото миене на ръцете е съвсем адекватна мярка.


Проф. Коста Костов – Човек се пипа 90 пъти на ден без да разбере, по лицето говоря. Преди малко го направих.


Това, а и факта, че заразата е невидима, че огромна част от хората не разбират че са заразени или си боледуват леко на крак прави ограничаването на тази епидемия много трудно. Предишнит едве нови коронавирусни епидемии, бяха много по-тежки, но затова пък по-видими и по-лесно бяха ограничени. Но ако сега мерките не успеят, рано или късно заразата трябва да спре. Макар и само носители, хората развиват имунитет.


проф. Златко Кълвачев – Ще останат имунни организми и този процент хора ще се увеличава, увеличава, докато около епидемията и около вируса се създаде един имунен вал, това ще стане горе долу при достигане на пика, след което ще започне ограничаване на епидемията.


Тогава мерките са важни, за да се предпазят най-уязвимите, болните възрастни. Те са тежката цена и на грипните епидемии. Срещу които поне има ваксини. Използвани едва от 5 процента у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Здраве

Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
11:14, 24.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Случаят "Даная": Прокуратурата се отказва от досъдебно производство
Случаят "Даная": Прокуратурата се отказва от досъдебно производство
08:49, 24.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
20:03, 23.04.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Паралелки ще могат да преминават на онлайн обучение при висока заболеваемост от коклюш
Паралелки ще могат да преминават на онлайн обучение при висока заболеваемост от коклюш
18:45, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Разполагаме с достатъчно ваксини срещу коклюш за бебета и малки деца, увери здравният министър
Разполагаме с достатъчно ваксини срещу коклюш за бебета и малки деца, увери здравният министър
15:27, 23.04.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Изолация и домашно лечение - какви са правилата за болните от коклюш?
Изолация и домашно лечение - какви са правилата за болните от коклюш?
13:24, 23.04.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
10:45, 23.04.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Александровска болница
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Александровска болница
09:25, 23.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Скок на случаите на коклюш и във Варна - има ли връзка между тях
Скок на случаите на коклюш и във Варна - има ли връзка между тях
08:57, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Изслушват здравния министър за разпространението на коклюш
Изслушват здравния министър за разпространението на коклюш
06:27, 23.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Драстичен скок на заразените с коклюш в София
Драстичен скок на заразените с коклюш в София
21:00, 22.04.2024
Чете се за: 04:20 мин.
С грижа за децата: Все повече млади лекари избират педиатрията
С грижа за децата: Все повече млади лекари избират педиатрията
18:20, 22.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Топ 24
Най-четени
На границата с Турция опашката от тежкотоварни автомобили достигна 20 км
На границата с Турция опашката от тежкотоварни автомобили достигна 20 км
Спазват ли се новите забрани у нас срещу разпространението на коронавирус?
Спазват ли се новите забрани у нас срещу разпространението на коронавирус?