НОВИНИ

Замърсяването на Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 31.05.2020
5136
Чете се за: 04:51 мин.
След новините

Варненското езеро е замърсено с отпадъчни води от аварирал подводен тръбопровод вече близо година. Съоръжението отвежда битовите води на район "Аспарухово" към пречиствателната станция. Отстраняването на дефекта по тръбата вече е в ход.

Кога ще приключат ремонтните дейности и ще се реши проблемът във Варна? - това е темата на "След новините" тази вечер.

От близо година Варненското езеро се замърсява от фекални води заради авария на подводен тръбопровод, който отвежда битовите води на 27 хиляди души от район “Аспарухово” към пречиствателната станция.

Предисторията - тръбопроводът е изграден през 2011г. по договор с Министерстово на околната среда и водите. Първата копка е направена от тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров. Строителите са гръцка фирма, а надзорът се извъшва от частна българо-датска компания, която е трябвало да следи дали тръбопроводът е вкопан в дъното на езерото. Съоръжението е въведено в експлоатация през декември 2011-а. Година по-късно екоминистерството го прехвърля на водоснабдителното дружество във Варна, което и до днес е негов стопанин.

Иван Портних - кмет на Варна: Беше изискана документация от Министерството на околната среда и водите. Те са били организаторите на търга за избор на гръцката фирма, която е изпълнила тръбата - 2009 година започва изграждането, а самата процедура още по-рано. Българо-датска фирма е надзорната фирма. Така че ние набавихме тази информация, която я нямаше в общината. Информирахме гръцката фирма да си отстрани съответните дефекти. След като тя не предприе действия, по тази причина ние ще си търсим правата по съдебен път, и така се тръгна по процедури по избор на изпълнител за отстраняването на самата авария.

Инж. Христо Иванов - зам.кмет на община Варна: Тръбопроводът има 8 години гаранция и по време на гаранционния период всъщност е възникнал този дефект, за което своевременно уведомихме изпълнителя.

За дефекта, който причинява изливането между 6 - 8 хиляди кубични метра фекални води в езерото, се разбира миналия август. Уведомени са няколко институции.

Михаил Маринов - зам.управител на ВиК-Варна: Всички бяха уведомени. Те и след това уведомяване ни направиха предписание да отстраним аварията, като предвид нейната тежест и специфика беше даден срок, който не можа да се спази. Ние нямаме възможност да извършим отстраняването на тази авария. Въобще има много голяма кореспонденция, която е текла през цялото време.

Иван Портних - кмет на Варна: Всички институции са били информирани за аварията своевременно. Знаете, че има няколко проверки на съответните органи. Те ще покажат имало ли е, кой, как е отговорен за ситуацията, ако има такъв в действителност.

Но информацията за разлива така и не достига до жителите на Варна и в края на май те излязоха на протест заради замърсяването на Варненското езеро.

Йордан Филчев: Искаме нашето море, всичко да е чисто и нещата да стават както трябва.

Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че веднага започва проверка по случая, за да се установят причините, довели до скъсването на тръбопровода.

Красимир Конов - окръжен прокурор на Варна: В Районна прокуратура - Варна е назначена вече конкретна проверка за извършено престъпление. Там вече се търсят и конкретните виновни лица, с чието поведение са допринесли до този излив.

Според версията на експерти от ВиК-Варна, тръбопроводът вероятно е прекъснат от преминаващ кораб. Максималното газене на движещите се през езерото плавателни съдове е 12 метра, а тръбата е била на едва 13 метра под водното равнище, което е доста рисковано и е предпоставка за аварии. От Изпълнителна агенция "Морска администрация“ обаче твърдят, че няма регистриран подобен инцидент.

Инж. Христо Николов - ръководител на ремонтните дейности: Тръбопроводът беше почти на повърхността на фарватера, на дълбочина около 13 метра. Така беше открит разкъсан, на две части. Причината за разкъсването е механично въздействие, вижда се по самата тръба. Дали е ударен от кораб, не мога да твърдя.

По документи, гръцката фирма е трябвало да вкопае тръбата поне на 10 метра под морското дъно. Дали това е направено и дали фирмата за строителен контрол си е свършила работата, тепърва ще се установява.

Инж. Христо Николов - ръководител на ремонтните дейности: Проектът е бил самият тръбопровод да бъде на 22 метра дълбочина. Ние го намерихме отгоре разкъсан. Останалата част от тръбопровода, частично е под дъното. Това означава, че този тръбопровод може да е бил под дъното, но може да е изкаран от това въздействие отгоре. Може да се е напълнил с въздух.

Сега водолазният оглед показва, че тръбата е скъсана от заварката и 43 метра от нея липсват. Отстраняването на повредата е възложено на фирма за подводни дейности. Операцията ще е много сложна. На терен работят 14 души, ангажирани са три плавателни съда, някои от дейностите се извършват от робот.

Иван Портних - кмет на Варна: Върви обследване на трасето, свързващото по средата, където ще бъде монтирана нова тръба, там където е скъсването. С други думи има много сериозни изкопни работи, които трябва да се съчетаят и с възможностите да не се нарушава корабният трафик.

Аварията трябва да бъде отстранена до средата на август. Ремонтът се очаква да струва около един милион и 300 хиляди лева. Парите са осигурени от Министерството на регионалното развитие. А като временно решение - скъсаната тръба е запушена от двете страни и отпадъчните води се отвеждат към старата пречиствателна станция на “Аспарухово”. Авариралата тръба вече е извадена от езерото. Най-много време ще отнеме прокопаването на траншеята, в която ще бъде положена новата тръбата.

Инж. Христо Николов - ръководител на ремонтните дейности: Корабите, които минават оттук, са с газене около 11-12 метра максимално. Тръбата ще бъде на минус 22 метра. Тоест 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата.

Проблемът за Варненското езеро не е един - наблюдава се бурен цъфтеж на фитопланктона.

Проф. Снежана Мончева - директор на Института по океанология: За съжаление тази прекомерна продукция не може да бъде изконсумирана от следващите звена в хранителната верига. Голяма част от нея пада на дъното, там гние и предизвиква мор на дънните организми. Това е един от най-често срещаните негативни последствия за екосистемата от цъфтежите на фитопланктона.

Затова през май огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро. Пробите от водата показаха ниски нива на кислород и високо съдържание на амониев азот, който е токсичен за рибата.

Виновният за замърсяването все още не е открит, а заключението на експертите е, че авариралият тръбопровод не е причинил измирането на рибата. Областният управител на Варна поиска мащабна проверка за незаконните зауствания във Варненското езеро.

Стоян Пасев - областен управител на област Варна: Започва удълбочаването на езерото, така че всички които са заустили незаконно ще излязат наяве. Няма как да се скрие каквато и да е било тръба, останала от едно време. Няма да скрием нищо от обществеността дали има въобще някакъв друг вид източник на замърсяване във Варненското езеро.

И още един казус с Варненското езеро - северният му бряг е богат на археологически находки, доказващи съществуването на праисторически селища в близост до Варненския халколитен некропол. Когато е изграждан тръбопроводът, обаче, не е направено археологическо проучване и част от артефактите са унищожени.

Д-р Найден Прахов - директор на Център за подводна археология: Но тъй като е нямало археологическо присъствие и археологическо наблюдение, ние не знаем какви са били щетите. Знаем, че скоро, след като е приключен проектът, във Варненския музей са донесени от човек находки, малка колекция от праисторичеки съдове, той е предложил на музея да ги откупи. Музеят не ги е откупил и след това не знам какво е станало с тази колекция.

Сега, при полагането на новата тръба, е потърсено становището на подводните археолози, които са поканени да наблюдават целия процес. Най-интересни за тях са зоните близо до брега.

Д-р Найден Прахов - директор на Център за подводна археология: И там вероятността за наличие на археологически обекти е висока. Известно е, че във Варненското езеро до този момент са открити поне 15 потънали селища, които са покрай бреговете на езерата.

Плавателен канал свъзва Варненския залив с езерото. Заради това здравните власти засилиха контрола за качеството на морската вода. Три пъти седмично ще се вземат проби от водата в зоните за къпане, докъдето може да достигнат битово-фекалните води.

Д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ - Варна: Като качеството на водата от резултатите за 21 от зоните е “отлично”, а за две от зоните е “добро”. Тези, които са с “добро” качество, са "Офицерски плаж" и "Аспарухово".

За замърсяването екоинспекцията във Варна наложи глоба от близо 45 хиляди месечно на водоснабдителното дружество в града. Паричната санкция обаче няма да възстанови екологичното равновесие във Варненското езеро. За това ще са нужни години. А докато приключи ремонтът на тръбопровода, жителите на Варна се надяват на строг контрол, за да не се замърсяват плажовете на Варна в разгара на лятото.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов
Почина президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов
Папа Франциск с първо послание пред публика на площад "Свети Петър"
Папа Франциск с първо послание пред публика на площад "Свети Петър"