НОВИНИ

След обикалянето по болници: 13-годишното дете от Бургас вече е в стабилно състояние

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 11.01.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Три болници в Бургас отказаха да приемат за лечение 13-годишно дете в тежко състояние. Стигна се дотам, че момичето припадна на излизане от третата болница и получи гърч, като едва тогава бе предприето лечение. Състоянието на момичето вече е стабилно.

13-годишната Яница започнала да повръща, отпаднала, а краката и ръцете ѝ изтръпнали. Родителите ѝ я завели в болницата в комплекс "Меден рудник", където обаче отказали настаняване, тъй като детското отделение било пълно. Направили нов опит в Спешния център в държавната болница, където прекарали близо час в коридора.

"От чакане, детето започва да се обезсилва още повече, губи силите си, не може да стои изправена. След още известно време идва някаква докторка. Казаха, че случаят не е спешен, затова го пращат в другия кабинет, в т.нар. неотложен, в който е имало поне 10 човека да чакат", обясни вуйчото на детето Иван Иванов.

Три болници в Бургас отказаха да приемат 13-годишно дете в тежко състояние

От лечебното заведение изпратиха писмено становище, в което се казва, че родителите на момичето са дошли в спешния център с оплакване, че са му студени ръцете. Преценено е, че случаят не е спешен и може да изчака за преглед, тъй като в същото време медиците са помагали на друго дете, което било с опасност за живота след поглъщане на предмет. Родителите на Яница не са изчакали преглед и сами са си тръгнали.

Становище на УМБАЛ-Бургас за случая с дете, получило отказ за прием от три болници

В следващата болница, в която се опитали да настанят 13-годишното момиче, е извършен преглед, но е обяснено отново, че случаят не е спешен и са отпратени.

"Когато излизаме от болницата, детето отвън напълно губи и последните си сили и се сгромолясва и пада на земята, студено, не диша и посиняло цялото. Вкарах я набързо там в предверието на болницата, докторите се опитваха да я свестят, пръскайки я с вода и с леки шамарчета, аз виждам, че детето си гълта езика. Бяхме аз и нейната баба - аз ѝ отворих устата, бабата ѝ извади езика, детето започна да диша", разказа вуйчото.

Ето какво обясни директорът на лечебното заведение д-р Александър Маджуров.

"Имало е няколко придружаващи заболявания плюс скорошна ортопедична операция. Тъй като ние нямаме нито ортопедия, нито неврохирургия, а има тръпнене на крайниците, единият колега е преценил, че там ще има нужда от тези консултации и е по-логично да е в голямата многопрофилна болница".

БНТ: Вашият специалист е казал, че състоянието му не е толкова тежко за хоспитализация?

Д-р Александър Маджуров: Но е казал, че е добре да отидат да бъдат хоспитализирани в окръжната болница, с оглед всички други заболявания.

Със случая са започнати и от Регионалната здравна инспекция, тъй като вуйчото се е обадил по телефона на директора с молба за съдействие. Едва тогава с линейка детето е транспортирано и настанено в държавната болница.

"Обади ми се бащата или някакъв роднина, той не се представи, но пък и аз не го питах за името, защото беше много притеснен. Звъннах на изпълнителния директор, звъннах и на шефа на Спешно отделение, обясних им. Казах му на човека да отива веднага в УМБАЛ-Бургас, защото знаех, че там има 8 или 9 свободни легла. Също ще проверя случая какво, защо се е стигнало до това", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

"Не искам да пожелавам на никой такова нещо, когато детето му е в безпомощно състояние и не получава спешна помощ. Отделенията са натоварени, предполагам, че изпитват проблем здравните власти да откриват нови отделения, поради липса на кадри. Отношението към хората е много лошо и общо взето е безнадеждна ситуацията", каза Иван Иванов.

Състоянието на 13-годишната Яница вече е стабилно. Изследванията са добри, няма температура. Очаква се утре да бъде изписана.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на третия мандат - какви са позициите на политическите сили
В очакване на третия мандат - какви са позициите на политическите сили
Левски благодари на генералния си спонсор за финансова помощ от 333 000 лв. през декември
Левски благодари на генералния си спонсор за финансова помощ от 333 000 лв. през декември