НОВИНИ

След показното убийство на гръцки журналист: Мицотакис иска бързо разследване (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 10.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Огромна вълна от възмущение и шок в гръцкото общество след показното убийство на известния разследващ журналист Йоргос Караивас с 10 куршума близо до дома му в гръцката столица. По нареждане на премиера Мицотакис - разкриването на убийците е топ задача пред полицията. Разследващите работят по няколко версии.

Убийството е извършено с "почерка" на организирана престъпна група, категорични са разследващите полицаи. По показания на свидели на разстрела нападението е извършено от двама мъже на мотоциклет с покрити лица.

Йоргос Караиваз е застрелян с десет изстрела от пистолет със заглушител от много близко разстояние пред дома си.

"Обърнахме се да видим както става. Изстрелите още се чуваха. Тогава видях мъж в маскировъчно облекло над него да стреля многократно", разказа очевидец.

Застреляха с 6 куршума известен криминален репортер в Атина

Премиерът Мицотакис днес разговаря в кабинета си с министъра по защита на гражданите, който ръководи и дейността на полицията. Министър Хрисохоидис увери Мицотакис, че топ полицаи от отдел "Убийства" разследват случая.

Работи се по няколко версии. Най-вероятната е, че Караиваз, който беше полицейски репортер, е разследвал организираната престъпност и е достигнал до доказателства за дейността на престъпниците.

Колеги на Караиваз съобщават, че също се включват в помощ на полицията.
Опитни полицаи коментират, че това показно убийство цели също да покаже, че никой, дори журналистите, не са недосегаеми.

Председателят на съюза на журналистите в Атина Мария Антониаду призова властите скоро убийците да застанат пред правосъдието:

"Журналистическата общност в страната е в шок. Никой не може да спре журналистическите разследвания в Атина или цяла Гърция. Призоваваме властите да открият виновните и да ги изправят пред правосъдието", каза председателят на Съюза на журналистите в Атина Мария Антониаду.

Йорго Караиваз беше сред най-разпознаваемите телевизионни лица. В деня на убийството участваше в предаване на телевизия "Стар". Той беше един от най-добрите разследващи гръцки журналисти.

В памет на Караиваз журналистите в Гърция си поставиха стикер с надпис "Не ме е страх".

Автор: Катя Пеева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След снеготопенето: Повече от очакваното количество вода в язовирите
След снеготопенето: Повече от очакваното количество вода в язовирите
Честита пролет: "Музика от балкона" с поздрав за софиянци
Честита пролет: "Музика от балкона" с поздрав за софиянци