НОВИНИ

След преследването в Стара Загора - има ли пропуски в действията на полицаите?

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 05.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Двама служители от полицията в Стара Загора бяха временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. По отношение на респекта на гражданите към служителите на МВР и особено тези, които са на улицата, намалява. Това коментира в студиото на "Денят започва" адвокат Людмил Рангелов.

"Това се дължи на общото деградиране на обществото по отношение на спазването на правилата и уважение към институциите. Независимо от суровите наказания, които са предвидени за подобно поведение, виждаме всички, че тези случаи не намаляват", поясни адвокат Рангелов.

"В този случай има нещо специфично, свързано със състоянието на самата жертва - в случая г-н Пенев. В крайна сметка той има диагноза параноидна шизофрения, което най-вероятно е обострило недоверието и паническата реакция, която той е проявил при опита на полицаите да го задържат", каза доц. Неделчо Стойчев - криминален психолог.

Стойчев допълни, че преди няколко месеца Пламен Пенев е бил въдворяван в психиатрията в Раднево и то благодарение на помощта, която полицията е оказала на неговия работодател. Най-вероятно струпването на тези обстоятелства са довели до неговото поведение и начина, по който той се е опитал да се противопостави на полицаите.

"От гледна точка на поведението на полицаите, това може да се класифицира като една лоша преценка на ситуацията и подценяване на инцидента. И затова се е стигнало до едно неправомерно най-вероятно отношение спрямо него и се е стигнало до този смъртен изход", добави още доц. Неделчо Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за измама с вносни яйца и пилешко месо
Сигнали за измама с вносни яйца и пилешко месо
Димитър Илиев: Дали един министър ще остане е на база управленската програма
Димитър Илиев: Дали един министър ще остане е на база управленската програма