НОВИНИ

След протеста снощи: 18 задържани, 2-ма в болница, 3-ма ранени полицаи

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 11.07.2020
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Вътрешна проверка ще установи дали полицаи са упражнявали насилие над протестиращите, съобщи ръководството на МВР. До този момент от полицията са категорични, че са направили всичко по силите си да предотвратят сблъсъци.

От МВР съобщиха още, че са имали предварителна информация, че е възможно платени провокатори да предизвикат ескалация на напрежението. Нашият екип се свърза и с ранените полицаи, и с бащата на един от двамата по-тежко пострадалите протестиращи.

Равносметката след бурната нощ на сблъсъците под прозорците на Министерския съвет - 18 задържани, двама младежи, приети в болница, трима полицаи, потърсили лекарска помощ.

"Счупени са ми пръстите, пострадах, докато се опитвахме да обезопасим изтеглянето на автобусите, заяви Траян Златков от "Специализирани полицейски сили".

"Имаше провокатори на протеста и точно от тях са нашите рани", сподели Кирил Петков, "Специализирани полицейски сили".

"Облак кафяв се насочи към лицето ми, след което след секунди изгаряща болка - лице, устни, меките части на ръцете, каза старши инсп. Пламен Тодоров, началник група "Жандармерия".

Кирил Петков, "Специализирани полицейски сили":Бях ударен от кафява бирена бутилка. Виждах и лицето, което я хвърли.

"Снощи да видяхте оборудван полицай, докато не ги нападнаха? Нима е редно тия момчета да седят и да бъдат замеряни със стъклени бутилки? Нещото, което не видяхте - те бяха заливани със спирт. Една запалка - какво се случва? Със спрейове... Значи ние, когато използваме спрейове е проблем, обгазяваме мирно протестиращи, а когато пръскат спрейове полицаите - какво е?", заяви Ивайло Иванов - главен секретар на МВР.

"Ние влязохме без никакво оборудване - влязохме с лицата си - без маски, затова и пострадахме", каза Кирил Петков от "Специализирани полицейски сили".

От другата страна на барикадата - също разкази за насилие.От полицейско насилие обаче се оплакват протестиращи. Студент, който учи право в Хага и за първи път участва в протести - Евгени Марчев е настанен в "Пирогов" с мозъчно сътресение. Според неговия баща полицаите са превишили правомощията си.

"Сподели с нас, че те ужасно са го налагали, много са го били. Той на три пъти ги е моли "Оставете ме на мира, оставете ми на мира, аз не съм този, който ви е предизвикал. Казва, майко, татко, те ме налагаха, аз губих съзнание, пак ме налагаха, пак губих съзнание и така три пъти", заяви Евгени Марчев - баща на пострадал.

Родителите му твърдят, че го открили в Районното управление:

Евгени Марчев - баща на пострадал: Те буквално го вкараха вътре по стълбите към килиите, един полицай отляво, един полицай отдясно, той беше гол, беше пребито детето и отвън полицаите казаха - Да, той е бит, но вие сте го били вкъщи или някъде е паднал.

- Вие допускате ли, че вашият син всъщност може да е провокирал?
- Не, не, не... Той е бил в предната част на редиците и зад него е имало хора, които наистина са се държали, както казаха полицаите, провокативно, защото са изблъскали предната част от хората към тях, а те отзад са хвърляли бутилки и други неща.

Петима протестиращи са прегледани в "Пирогов". Освен студента, още едно момче е в неврохирургията с комоцио.

"За техния живот няма опасност. Те са прегледани обстойно, изследвани обстойно и остават на територията на болницата и към момента с комоцио", разкри Мария Пойрязова - говорител на УМБАЛСМ "Пирогов".

Как от полицията обясняват нараняванията на протестиращите:

"Това са хора, които са били от най-активните участници, опитали на няколко пъти да пробият кордона, които са задържани от полицейски служители - при задържането съответно е използавна физическа сила и помощни средства", обясни Радослав Стойнов - началник на отдел в СДВР.

Вътрешна проверка ще изяснява все пак превиши ли са полицаите правомощията си. Главният прокурор Иван Гешев заяви в Туитър, че "застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки" и публикува кадри от камери за видеонаблюдение, които илюстрират провокативните действия на някои от протестиращите.

Екип на БНТ: Йоана Миланова, Мая Димитрова, Таня Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение и сблъсъци при протеста в парк "Росенец" (обобщение)
Напрежение и сблъсъци при протеста в парк "Росенец" (обобщение)
Поредна нощ протести в Сърбия: 19 пострадали, 71 арестувани
Поредна нощ протести в Сърбия: 19 пострадали, 71 арестувани