НОВИНИ

След репортажа "Една нощ с линейка": Екипите на Спешна помощ са на прага на изтощението

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:32, 31.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

И днес рекордно високи стойности на заразени с COVID-19 в страната. От Спешна помощ в София вече имат бързи антигенни тестове и от няколко дни ги прилагат. На този фон - спешните медици изнемогват да откликнат на стотиците сигнали, някои от които и фалшиви.

Случаите на заразени с коронавирус продължават да растат с всеки изминал ден. Днес новите са 2891.Направените тестове са 12 634. Това означа, че близо 23% от изследваните са инфектирани. За лечение в болница са настанени 2447 пациенти. Преборилите вируса са 182. А в най-тъжната статистика - тази на починалите - за последните 24 часа добавяме 29 души.

Лекарите в Спешна помощ вече изнемогват, работят извънредно, за да помогнат на колегите си и така вече 8 месеца. Това видя и екип на БНТ на едно от дежурствата на спешна помощ. 4-часовото търсене на болница за COVID пациент предизвика огромен отзвук в социалните мрежи. За пореден път спешните медици призоваха за повече отговорност и дисциплина в обществото. И казват, че колективната безотговорност ще я платим индивидуално.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

Лекари на прага на изтощението - такава е ситуацията в Спешна помощ-София. Само вчера за едно 12-часово дежурство на 18 линейки е имало 418 повиквания. От тях половината за COVID адреси.

Катя Сунгарска - говорител на Спешна помощ, София: За да се изпълнят тези адреси - 418 - една линейка трябва за един час да извърши 3 и половина или да го кажем общо 4 адреса.

Време, което не стига само за придвижване от точка А до точка Б, особено ако линейката трябва да мине през центъра на София.

Катя Сунгарска: От всеки час остават по два адреса и те се натрупват. В края на смяната, на дневната смяна бяха оставени за изпълнение на нощната смяна 101 адреса само за COVID. След всеки COVID адрес линейката трябва да се прибере в спешна помощ, за да бъде дезинфекцирана, което само това отнема един час.

С увеличаването на заразените и настанени в болница, все по-често линейки обикалят от болница в болница по 4 часа, за да настанят пациент с коронавирус. Причината:

Катя Сунгарска: Проблемът е, че там, където има легла - те не са 15 или 10, или 8, те са едно или две и докато линейката транспортира от координационния център към болницата, това легло може да се запълни и се запълва и след това се налага да се отиде в следващата болница, която обаче следваща болница е на същия хал.

2891 са новите случаи на коронавирус при 12 634 теста

Всеки четвърти от изследваните е заразен с коронавирус, посочва вирусологът професор Радка Аргирова. И допълва: за да излязат резултатите от PCR теста същия ден, се ангажира голям ресурс от хора, които работят до късно.

проф. Радка Аргирова - вирусолог: Не всички лица трябва да им се прави PCR. Има и други тестове, например антигенния тест. Той показва положителен резултат точно тогава когато има симптоматика и той може прекрасно да бъде използван например в случаите, при които болния влиза за операция в болница.

Проф. Радка Аргирова: От 20-ина дни всеки четвърти тестван е с коронавирус

От Спешна помощ в София вече имат бързи антигенни тестове и от няколко дни ги прилагат експериментално. Остават в очакване Световната здравна организация да припознае този тест за равностоен на PCR теста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаворитите във Виена отпаднаха гръмко, Джокович взе само три гейма на щастлив губещ
Фаворитите във Виена отпаднаха гръмко, Джокович взе само три гейма на щастлив губещ
Над 146 000 души са получили хранителни пакети през октомври
Над 146 000 души са получили хранителни пакети през октомври