НОВИНИ

Българите в Охрид определиха стрелбата като "терористичен акт", МВнР връчи нота на посланика (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 24.11.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Стрелба по българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Това е трето нападение над клуба в рамките на няколко месеца. При инцидента няма пострадали, но има щети по клуба. Министерството на външните работи връчи протестна нота на посланика на югозападната ни съседка. Българите в Северна Македония окачествиха инцидента като "терористичен акт".

Неизвестно лице стреля срещу българския клуб в Охрид

Сигналът за стрелбата по българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е подаден след 20:00 ч. местно време в сряда, съобщиха от полицията в града. Няма пострадали при стрелбата, но по клуба има нанесени материални щети. При огледа на място в клуба са открити няколко патрона, научи "По света и у нас".

Владо Перев, гл. редактор на Tribuna.mk, македонски българин: "Стреляно е с пистолет към 9:00 ч. вечерта от автомобил в движение. Не се знае колко души са били в автомобила. Повредени нема".

Организациите на македонските българи засега запазват мълчание. Техни представители в София определиха случилото се като "терористичен акт".

Петър Колев, представител на македонските българи: "Това не е нито провокация, нито е инцидент. Тук става въпрос за стрелба с огнестрелно оръжие. За нас това е терористичен акт, който терористичен акт ще взриви бъдещето на Република Северна Македония".

Българското министерство на външните работи категорично осъди "сериозното криминално деяние". А минути след 11:30 ч. посланикът на Скопие у нас Агнеза Руси-Поповска беше извикана във Външно, за да ѝ бъде връчена протестна нота.

България връчи протестна нота на посланика на РСМ у нас заради инцидента в Охрид

В протестната нота външно министерство е посочило, че повтарящите се примери на ескалиращо напрежение и системното отсъствие на адекватни мерки създават атмосфера на безназаказаност в РСМ и мултиплициране на инцидентите срещу македонските българи.

Външният министър Николай Милков остро е поставил въпроса и пред северномакедонския си колега Буяр Османи.

Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи: "Необходими са повече и последователни усилия в изпълнение на ангажиментите, свързани със защитата и гарантиране правата на човека, което е сред критериите - бих казал основен критерии - по пътя на присъединяване на РСМ към ЕС".

Президентът Румен Радев остро осъди инцидент също и напомни, че пътят на Скопие към Брюксел минава през спазване правата на българите и нашето културно-историческо наследство там.

Президентът за стрелбата в Охрид: Пътят на РСМ към ЕС минава през признаването на правата на българите

От Скопие реагира и съпредседателят на историческата комисия.

проф. Ангел Димитров, председател на Смесената историческа комисия: "Това е един брутален акт на омраза".

Премиерът на съседите Димитър Ковачевски заяви, че още с отварянето на клубовете е предупредил: имената им са провокация.

Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония: "С оглед тие именя, кои що беа дадени, будат негативни чувства во най-големиот дел от нашето общество".

От Външно в Скопие също осъдиха инцидента, който, според тях, е вандалски, а не криминален. Това е поредното нападение над клуба.

Преди дни неизвестни лица изпочупиха стъклата и фасадата му.

Дни след отриването му беше унищожена табелата с името "Цар Борис Трети".

Замеряха с яйца българския културен клуб в Охрид малко преди откриването му

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стив Фуртадо: Това, което харесвам най-много в ЦСКА 1948, е професионализмът (Видео)
Стив Фуртадо: Това, което харесвам най-много в ЦСКА 1948, е професионализмът (Видео)
Италия елиминира САЩ и се класира за полуфиналите на турнира за купа "Дейвис"
Италия елиминира САЩ и се класира за полуфиналите на турнира за купа "Дейвис"