НОВИНИ

След убийството на Ултрон - умря ли последната надежда за завръщането на черния лешояд у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 26.05.2020
5629
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Ще успеят ли българските еколози да върнат у нас защитения вид черен лешояд, след като стана ясно, че представител на ценните птици е убит от бракониер - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира Христо Пешев от Фонда за дивата природа и фауна.

Това е огромна птица, по-голяма от пуйка и е нормално човек, който има разрешително за пушка, да може да я различи, обясни Пешев.

Лешоядът Ултрон е убит в в края на март, но еколозите не са разкрили това веднага заради следствието, което се води.

Вярвам, че разкриването на извършителя зависи от волята на разследващите до голяма степен. Всички лешояди са снабдени с джипиес предавател и в момента, в който птицата пада, ние разбираме, че нещо се е случило. След по-малко от час човек веднага е бил на мястото, обясни Пешев.

Той допълни, че лешоядите излитат много трудно от малки места, веднага може да се познае, ако нещо нередно се случва с птицата. Освен това, джипиес предавателят показва температурата и всяко движение на птицата.

Черният лешояд е много рядък вид птица, на Балканите са останали няколко двойки, повечето в Гърция. В България няма нито една.

Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Самите лешояди са много ценни, те премахват труповете в природата, но освен това са много редки птици и много хора идват да ги снимат в България. В Източните Родопи има много укрития за фотографи, които идват да снимат лешояди, прелитащи от Гърция. Така че освен, екологичната им функция, може да имат и икономическа такава, в туризма.

Черните лешояди са едър вид, който открива умрели животни и се храни с тях, никога не ловува, не убива други животни, подчерта Пешев.

Досега от Фонда за дивата природа и фауна са пуснали 20 лешояда и се надяват тази година да пуснат още.

Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Много трудно се намират такива птици, трудно се печели доверието на хората, които да ни ги дадат. Преди две седмици пуснахме други птици във Врачанския Балкан и те се чувстват добре до момента. Надявам се черните лешояди за напред да се увеличат.

Новините около белоглавите лешояди обаче са лоши, заради голямото тровене в Искърското дефиле миналата година. Тази година обаче вече има птици с малки, особено в Кресненското дефиле, допълни екологът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 км/ч, легнали полицаи и камери искат в с. Дебращица, след като кола помете група жени и уби една от тях
40 км/ч, легнали полицаи и камери искат в с. Дебращица, след като кола помете група жени и уби една от тях
10 нови случая на коронавирус за денонощието
10 нови случая на коронавирус за денонощието