НОВИНИ

Следователите започнаха процедурата по избор на свой представител във Висшия съдебен съвет

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:43, 13.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Общото събрание на следователите избира свой представител във Висшия съдебен съвет.

Новият член на съвета ще довърши мандата на Евгени Диков, който почина след усложнения от коронавирус. Над 300 души участват дистанционно в събранието.

Днес следователите ще изберат комисия по избора и ще изслушат концепцията на единствения кандидат Стефан Петров за работата му във Висшия съдебен съвет. До края на мандата на този Висш съдебен съвет остава година и половина.

В началото към общото събрание направи главния прокурор 11 години. Той припомни, че трябва да се възстанови авторитета и значението на следователската професия в България. Според Гешев е необходимо да има законодателни промени, с които следователите да бъдат натоварени повече, като се разшири кръгът от престъпления, които те да разследват.

Сигурен съм, че следствието може да допринесе много за всичко, което касае борбата с престъпността и това, което очакват българските граждани. И се надявам, че със съвместни усилия, с усилията на прокурорската колегия, с вашите усилия, на Народното събрание, след няколко години следствените органи да изглеждат по различен начин, по който изглеждаха в едни времена, когато бях по-млад и бях част от следствието.

Гласуването ще бъде следващата събота, 20 март, като се очаква повечето да гласуват електронно - дистанционно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В части от Италия от понеделник ще излизат само до работа и по здравословни причини
В части от Италия от понеделник ще излизат само до работа и по здравословни причини
Етна продължава да изригва
Етна продължава да изригва