НОВИНИ

Смелостта на 90-годишната баба Мария я превърна в герой след пожара в Старосел

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 05.08.2021
7696
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Огънят в Старосел вече е напълно потушен, но изпепели 6 къщи, а десетина души бяха евакуирани от домовете си. Споменът от ужаса и преживяното продължава да владее емоциите на хората.

Марийка Нейчева се превърна в символ на трагедията на хората от Старосел. Тя сама гасила пламъците в къщата, в която живее. 90-годишната жена се бори до край - готова да изгори, но не и да остави своя дом.

Огънят взе дома и голяма част от душата на баба Марийка. За живота и сигурността на възрастната жена сега се грижат синът ѝ Тодор и внучката ѝ Мирослава, която е кръстена на нея.

"Жена, която 62 години е вдовица, сама се справя с всичко. Опитвала се е да потуши сама пожара, докато не е обхванал цялата къща. Пред погледа ѝ просто рухва всичко. Целият ѝ живот", казва Мирослава.

Страданието и ужасът от огнената стихия още са най–силните емоции за всички в Старосел.

"Пожарът се оказа тежко изпитание и загубата на дом, знаете, за всеки от нас е трагедия", каза Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив.

В съседното село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, но чешмите са сухи. Така част от туристическото стопанство е погълнато от огъня.

"Бедствието беше ужасно и най-вече липсата на вода. Няма вода, няма пожарни", разказва Димитър Русинов, който е наемател на хижа "Бунтовна".

За да се върнат към живота си, пострадалите от Старосел и Кръстевич ще разчитат най-вече на съседи и доброволци - хората, с които ги срещна изпитанието на огнената нощ.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова: Ще се радвам на бронза, няма да страдам за изгубеното
Евелина Николова: Ще се радвам на бронза, няма да страдам за изгубеното
Пожарът в Голешово се разраства
Пожарът в Голешово се разраства