НОВИНИ

Сметките на Путин и Лавров в Европа ще бъдат замразени

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:04, 25.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министрите на външните работи на страните от ЕС заседават в Брюксел, за да одобрят окончателно санкциите срещу Москва, които снощи европейските лидери обсъдиха.

Очаква се министрите на външните работи да одобрят юридически пакета от санкции. В него са включени руският президент Путин и външният министър Лавров. Техните сметки в Европа ще бъдат замразени, като засега няма да им се налагат визови ограничения, за да остане отворена вратата за по-нататъшни разговори.

В момента заседават и лидерите на страните членки от НАТО.

Премиерът Кирил Петков коментира днес в Брюксел, че въоръжен конфликт между НАТО и Русия е невъзможен. Европейските лидери са провели емоционален разговор с украинския президент Володимир Зеленски по време на снощното си извънредно заседание, каза Кирил Петков. Той потвърди единната позиция на ЕС по отношението на Русия.

Петков от срещата на евролидерите: Зеленски се включи от бункер с думите: "Не знам дали ще ви видя пак"

Европейският съюз говори в един глас. Москва не може да остане ненаказана. Но военни действия на НАТО спрямо Русия са невъзможни заради заплахите на Путин са използвал ядрени оръжия. Европа не е очаквала толкова мащабни военни действия в Украйна. Това са основните изводи от срещата на върха на евролидерите.

"В този момент военни действия са невъзможни. Това, което той (Путин) вчера ясно каза е, че би използвал ядрена намеса, ако някой си позволи да направи военно действие. Това няма как да се случи и за съжаление военни действия от НАТО, независимо какво се случва с Украйна, ние стоим и гледаме отстрани с натовските армии, не влизайки в съприкосновение и не влияейки на този процес", каза премиерът Кирил Петков.

Според премиера обаче, санкции срещу Русия ще се отразят сериозно на руската икономика.

"Ние в България мислим Русия за много силна, много мощна, но нейната икономика реално е много лимитирана. Като проследите Русия на световната карта като част от световната икономика, ами тя е съвсем мъничка. Ако нарисувате картата на света тя е съвсем малка. Какво има Русия - има петрол и газ и има оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети", допълни премиерът.

Путин призова за военен преврат в Украйна

Според Урсула фон дер Лайен санкциите ще засегнат 70% от руския банков пазар.

"Първо, този пакет включва финансови санкции, които спират достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари и е насочен срещу 70% от руския банков пазар. Но също и към ключови държавни компании, включително в сферата на отбраната. В енергийния сектор нашата забрана за износ ще засегне петрола и ще направи невъзможно Русия да модернизира петролните си рафинерии, приходите от които през 2019 г. са в размер на 24 млрд. евро", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Петков съобщи, че евролидери са обсъждали и въпроса с газовите доставки и зависимостта от Русия.

"Говорихме с Кирякос Мицотакис, че гръцката връзка е не само важна, тя става основен приоритет, ние трябва да сме готови за всякакви ситуации, включително и ответните санкции. Другото, което се чу е как цената на газа е свързана с цената на тока, защото в момента има такава директна връзка и ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Важно е домакинствата в къщи във всяка една от страните да не бъдат засегнати, да бъдат укрепени по най-добрия начин", каза Кирил Петков.

България, както и останалите страни от ЕС, е готова да приеме бежанци от Украйна, каза още премиерът. Според него Европа трябва да се готви и за хибридни атаки от Москва, които ще се опитат да внесат разцепление в единната европейска позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма изменение в стойностите на гама фона в България след събитията край АЕЦ "Чернобил"
Няма изменение в стойностите на гама фона в България след събитията край АЕЦ "Чернобил"
Локомотив (Пловдив) спечели минимално срещу Царско село
Локомотив (Пловдив) спечели минимално срещу Царско село