НОВИНИ

Сняг и силен вятър през уикенда, код червено на места

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 24.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Рязка смяна на времето ни очаква в почивните дни. Дъжд и сняг създават предпоставки за наводнения и заледявания. Дори на места е обявен код червено.

Потвърждават се прогнозите за значителни валежи, първо от дъжд и опасност от наводнения, а после от сняг и в комбинация със силния вятър ще има условия за навявания и преспи.

Още до полунощ съществени количества се очакват в крайните северозападни райони, където първо ще завали, в областите Видин, Монтана и Враца - до около 30 - 35 литра на кв. метър.

През нощта и утре валежи ще има в цялата страна, като с предстоящото рязко застудяване още до края на съботния ден почти навсякъде, ще преминат в сняг. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър и там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще бъде и много ветровито, със силен, на моменти ураганен вятър в Североизточна България. В областите с код оранжево и код червено са възможни количества до около 100 литра на кв. метър. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи.Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, едва привечер - и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, а виелиците ще продължат. В понеделник вятърът ще отслабне, облачността ще намалее, но застудяването ще продължи. Усложнена ще остане обстановката и в неделя.

Максималните температури днес ще бъдат от 12° до 17°, в София - около 13°. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от запад-югозапад. В западните и северозападните райони вече заваля и там още до полунощ се очакват значителни количества.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доказаха първи случаи на грипни вируси у нас за сезона
Доказаха първи случаи на грипни вируси у нас за сезона
Джанлоренцо Бленджини може да получи предложение за удължаване на договора си с Лубе
Джанлоренцо Бленджини може да получи предложение за удължаване на договора си с Лубе