НОВИНИ

Сняг и виелици през нощта

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 26.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Зимата напомня за себе си - със сняг и виелици. До момента най-дебела е снежната покривка в Драгоман - 14 см, Враца - 11 см, София - 9 см.

В близките часове дъждът в Източна България също ще премине в сняг. Очаква се през нощта и снеговалежите, и северният вятър да се усилват, а в източните части от страната е обявено предупреждение от втора степен, в централните райони - от по-ниската степен, код жълто, за опасност от виелици и навявания.

Ще продължи да застудява и минималните температури утре ще са между минус 5° и 0°, малко по-високи по Южното Черноморие. През деня валежите ще отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но ще остане ветровито с умерен вятър от север-северозапад.

Усложнена ще остане обстановката в Североизточна България, където ще продължи да вали сняг, а вятърът ще бъде силен. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Валежи от сняг и в планините, но очакванията са след обяд да отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите ще се понижат още и в курортите вече ще са отрицателни - в Банско минус 2°, в Боровец и Пампорово - около минус 7° - минус 8°, на Алеко - минус 9°.

Причина за снежното време не само у нас, но и в останалата част от Балканите, е средиземноморски циклон, който в югоизточните райони ще донесе значителни снеговалежи. Ще вали и на много места в Европа - слаб дъжд в Испания, Португалия и Италия, както и на Британските острови и във Франция. В останалата част от континента валежите ще са от сняг.

У нас в четвъртък и особено в петък сутрин ще е студено, с минимални температури до минус 8°, минус 10°. През първия ден на места в планините и планинските райони все още ще превалява сняг. В петък ще започне затопляне, вечерта и през нощта срещу събота ще превали дъжд и на места са възможни поледици.След временно спиране в събота, в неделя отново ще вали дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуален форум в Давос за пандемията, цифровата икономика и климата
Виртуален форум в Давос за пандемията, цифровата икономика и климата
Съдят служител на аквапарка в Приморско за смъртта на 18-годишен
Съдят служител на аквапарка в Приморско за смъртта на 18-годишен