НОВИНИ

Собствениците на фирми за случаен превоз излязоха на протест в 5 български града

Николай Минков
от Николай Минков
15:33, 19.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Протестни шествия в 5 български града на шофьори и собственици на фирми за случаен превоз. Повод за недоволството им е, че не могат да се възползват от мерките, обявени от правителството в подкрепа на засегнатите от епидемията фирми. Те твърдят, че досега всички опити за диалог с правителството са били неуспешни.

Около 1000 са фирмите за туристически превоз у нас, в които са заети над 15 000 души. От началото на кризата те са без работа.

Точно по обяд колони от автобуси и микробуси преминаха през централните булеварди на София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе в знак на протест, че призивът им за срещу и разговори с управляващите за работещи мерки в тяхна подкрепа са ударили на камък.

Транспортният министър Росен Желязков обеща среща с тях. Премиерът Борисов ги призова да работят, след като днес стана ясно, че от 1 юни отваряме границите с балканските страни за туризъм и бизнес.

София

Повече от 100 автобуса и микробуса в колона над километър и половина се включиха в протеста в столицата. Те преминаха последователно по бул. "Цариградско шосе", Орлов мост, край парламента и Министерския съвет.

Повече от 20 г. Борислав Бейски е шофьор, а едва от 5 е начело на малка фирма за туристически превози. Признава, че е пред фалит.

Борислав Бейски, превозвач: Положението бих казал, че е плачевно. От 8 март автобусите ми не се движат в никаква посока. Всички заявки, които имахме до края на сезона, включая на есента, всичко е отказано, тъй като границите са затворени и ние дефакто нямаме никакъв шанс да работим. Ние сме реално фалирали, защото имаме лизинги да плащаме.

От бранша се оплакаха, че от 18 март правят опити за среща с транспортното министерство и правителството.

Радка Мандилова, предс. на "Национално сдружение случаен превоз": Нашите основни искания са да влезем в диалог с правителството. Предложили сме грантови схеми, отсрочване на осигуровки, безлихвени заеми и нисколихвени кредити, които да подпомогнат нашия бранш.


Транспортният министър е готов на среща с протестиращите.

Росен Желязков, министър на транспорта: Моите уважения, разбира се, към техните искания. Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се трябва да гледаме нещата като системност, защото мерките за един пораждат, няма да скрия, ревност в други. Ние с всички се срещаме.

Той не се съгласи с твърдението, че няма мярка в подкрепа на туристическите превози и даде пример с програмата за Развитие на човешките ресурси с бюджет от 40 млн.

Росен Желязков, министър на транспорта: Тя е за не по-малко от 27 хиляди заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, за 290 лв.с включен осигуровки, които ще се изплащат първоначално за 6 месеца.

Тодор Илиев, превозвач: Абсолютно до никъде са 290 лв. Нищо не можем да купим. Нито някакви части могат да се вземат по коли, нито по работници, нито за заплати. За къде по-напред да ги дадем?

Валентин Георгиев, превозвач: Апелираме минимум за 30 000 лева на предприятие, което е някакъв начин да може да съхраним това, което години сме го регистрирали и правили.

Пловдив


В Пловдив се събраха превозвачи от Пазарджик, Карлово, Асеновград и Панагюрище.

В Бургас близо 40 автобуси преминаха на автошествие от летището през главните улиците на града.

Протести имаше във Варна и Русе.

Бургас

Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Русе се включи в националния протест на сдружението "Случаен превоз”
И Русе се включи в националния протест на сдружението "Случаен превоз”
Снимат филм за необикновената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева
Снимат филм за необикновената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева