НОВИНИ

Собствениците на небостъргача "I Tower": Нямаме отношения с Васил Божков!

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:06, 22.05.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Небостъргачът "I Tower" в столичния център се строи с пълна сила.

От информацията, качена на страницата на инвеститора става ясно, че той трябва да е висок 113 метра и в него да се помещават офиси, ресторанти, хотел и спа център.

Ако бъде завършен, небостъргачът ще е втората най-висока сграда в София. Дали това ще стане обаче, ще зависи от резултатите от започналите проверки, след като Върховната административна прокуратура сезира ДНСК да провери незабавно законността на строежа на небостъргача, свързван в публикации с обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

В съобщение до медиите от фирмата-собственик на строящата се сграда заявиха, че нямат никакви връзки с бизнесмена, който се укрива от родното правосъдие в ОАЕ.

"ITOWER DEVELOPMENT ЕАД няма абсолютно никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании. Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство", настояват инвеститорите.

Преписката е образувана по информация в медиите за изтекло разрешително за строеж. ДНСК трябва да установи дали то има правно действие към момента на строителството, допуснати ли са нарушения и кой е виновен за това.

Сега Дирекцията за национален строителен контрол трябва да установи дали разрешителното за строеж има правно действие към момента на строителството.

Резултатите от проверката трябва да установят как са приложени строителните правила, има ли нарушения и да се санкционират виновните лица.

Прокуратурата е изискала и от главния архитект на Столичната община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

"Дали има разрешително? Всички строежи в София имат разрешение за строеж, в София незаконните строежи се премахват. Валидността не я коментирам, мисля многократно сме давали на този въпрос отговори", коментира пред БНТ Здравко Здравков, главен архитект на Столичната община.

Според него за сгради - Първа, Втора и Трета категория, компетентният орган за проверка е ДНСК, така че всички въпроси за небостъргача трябвало да бъдат отправени към дирекцията.

От там съобщиха, че започват проверки за законността на небостъргача, но не се наемат да прогнозират кога ще приключат.

Докладът с резултатите дирекцията ще предостави на Върховната административна прокуратура, а след това и на медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп вади САЩ от "Открито небе", Русия протестира, НАТО се събира
Тръмп вади САЩ от "Открито небе", Русия протестира, НАТО се събира
Нови думи в речника ни заради пандемията
Нови думи в речника ни заради пандемията