НОВИНИ

Социалните партньори обсъдиха мярката 60/40

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 13.04.2020
Чете се за: 00:31 мин.
Бизнес

Днес по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал, подкрепиха проекта за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, за да запазят своите служители - по-известен като мярката 60/40.

Кънчо Стойчев, заместник-председател на АИКБ: Това е сбъркана мярка - тя не подлежи на поправка, тъй като е сбърката в самата философия, тя не е насочена към запазване на работните места на онези предприятия, фирми, хотели, ресторанти, които принудително са спрели работа. На второ място е безкрайно несправедлива. Тя предлага 100 % компенсация, за да не работиш, тоест ти си спрял да работиш и получаваш 100 %, лежиш на дивана и получаваш 100 %. Такава мярка е за рекордите на Гинес.

Ваня Григорова, КТ ,,Подкрепа": Предлагаме всички работници, които са застрашени от това да останат без работа да получават компенсация за загубен трудов доход, която е формирана по следния начин: 100 за заплатите до 800 лева, 80 % за заплатите до 1500 лева и 60 % за заплатите до 2 500.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Гоце Делчев с нов управител
Болницата в Гоце Делчев с нов управител
Ученикът от Пловдив, изработвал взривни устройства, отива на съд за тероризъм
Ученикът от Пловдив, изработвал взривни устройства, отива на съд за тероризъм