НОВИНИ

София Христова и Християна Юлиева грабнаха титлата при девойките на европейското по акробатика във Варна

софия христова християна юлиева грабнаха титлата девойките европейското акробатика варна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:49, 15.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Женската двойка на България София Христова и Християна Юлиева спечели златните медали на Европейското първенство по спортна акробатика за юноши и девойки, което завърши днес във Варна.

Българките завоюваха титлата във възрастова група 11-16 години. Личен треньор на състезателките е Гергана Денева с помощник треньор Мария Гайдарджиева.

"Имахме някакви очаквания, но не точно за златните медали. Честно казано, след като влязохме с трети резултат във финала, се надявах за трето място, но стигнахме до първото, до златните медали. Благодарим много за подкрепата на нашите треньори, на близките си и на всички в залата, защото без тях нямаше да стигнем дотук", каза Християна Юлиева.

"Много сме горди. Това е нещо изключително. Със сигурност ще започнем да мечтаем повече. Благодарности на всички, които стоят зад нашия успех. Нека вярват, че ние ще успеем, дори и в трудни моменти", заяви София Христова.

Личният наставник на българските състезателки Гергана Данева пък сподели, че е горда от представянето на своите възпитанички.

"Най гордият човек съм в момента. Борбата беше много оспорвана, беше доста трудно. За мен е неочаквано, но съм безкрайно щастлива, че момичетата успяха да се преборят. Мисля, че на мен отстрани даже ми беше по-трудно. Аз си пожелавам на първо място да бъдат здрави, защото те са много трудолюбиви и амбициозни. Досега не са слизали от първото място и им пожелавам винаги да бъдат първи", сподели Денева.

На второ място завършиха Еви Джагърс и Амели Нойс (Великобритания) с 27.800, а трети се наредиха София Пжехржа и Мая Мрозек (Полша) с 27.500 точки.

Бронз за България осигуриха и представителките ни в четворката във възраст 12-18 години - Андриян Кирилов, Андриан Качов, Диян Томов и Цветелин Славчев, които бяха оценени с 24.550 точки.

Български състави спечелиха и две четвърти места на шампионата във възрастова група 11-16 години - мъжката двойка Янко Киров/Антон Станчев и смесената двойка Мария Съзанова/Стилиян Господинов.

Женската тройка на България 12-18 години Жаклин Стоянова, Димана Костадинова и Маргарита Тодорова се класира на десето място.

Достойно представяне записа мъжката четворка на България 11-16 години Петър Тодоров, Мартин Челибиев, Християн Драганов и Калоян Велинов, която заради отпаднали в последния момент преди първенството мъжки групи от други държави трябваше да участва в неофициално състезание по време на шампионата.

В надпреварата при юношите и девойките участваха 335 състезатели от 22 държави

От 18 до 22 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна ще се състои Европейското първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръстване на границата с Гърция, стигна се до напрежение между шофьори
Задръстване на границата с Гърция, стигна се до напрежение между шофьори
МОК избира домакините на Зимните олимпийски игри 2030 и 2024 догодина в Париж
МОК избира домакините на Зимните олимпийски игри 2030 и 2024 догодина в Париж