НОВИНИ

София - преди въвеждането на по-строгите мерки

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:11, 20.03.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Общество

Още по-малко от 4 часа влизането и излизането от големите градове остава свободно.

От полунощ ще бъдат организирани пропускателни пунктове на изходите на София, където служители на МВР ще проверяват каква е целта на пътуването на хората.

На входа на София от АМ "Тракия" към този час трафикът е нормален въпреки въведените по-строги мерки и предстоящото организиране на пропускателни пунктове. Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес. Това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински или документ за самоличност.

Слънчев и топъл първи ден от пролетта. Преди да бъде въведено новото ограничение, обичайно оживената Борисова градина го посрещна с малко майки с деца на площадката.

Хората предпочитаха да седят по един, най-много по двама на пейка. Големи групи от млади хора, какъвто сигнал "По света и у нас" получи вчера, днес не се забелязват. Следобед дойде и новината за преустановяване на посещенията на паркове, градинки и площадки.

Полицейски патрули преминаваха през парка още преди да бъде въведено ограничението.

В социалните мрежи се появиха снимки от тази сутрин на пълни с хора мотриси в метрото, което вече работи по празнично разписание. И докато хората смятат, че дистанция от 2 метра в градския транспорт не се спазва, Центърът за градска мобилност съобщи други данни:

Димитър Дилчев - изпълнителен директор на Център за градска мобилност: Почти шест пъти е намалял пътникопотокът дневно в метрото. Това предполага, че е подобно намалението в наземния транспорт.

При почти безлюдни спирки на градския транспорт, дойде добра новина за пътниците - контрольори ще продават билети на цена от 1,60 в градския транспорт. Те ще бъдат снабдени със защитни маски, очила и ръкавици. Промяната идва след забраната на шофьорите от градския транспорт да продават билети на пътниците.

Димитър Дилчев - изпълнителен директор на Център за градска мобилност: За момента няма да се глобяват нередовните пътници в градския транспорт, докато не отпаднат необходимостите за това и не се върнем, дай Боже по-скоро, в нормален режим на работа.

Засилените проверки на полицията продължиха и днес в кварталите с ромски общности, след като снощи там бяха обособени контролно-пропускателни пунктове. Следи се дали се спазват наложените карантини и дали има струпвания на хора.

Още рано сутринта районите около болници, квартали, пешеходните подлези и пазари бяха дезинфекцирани от общината като част от мерките за превенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България вече има излекуван от COVID-19
В България вече има излекуван от COVID-19
Д2 изнасят виртуален концерт във фейсбук от 21ч.
Д2 изнасят виртуален концерт във фейсбук от 21ч.