НОВИНИ

София ще диша! Свързват съществуващи велоалеи, пускат колелета и по "Патриарха"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:40, 22.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Столичната община обмисля да бъдат свързани няколко вече съществуващи велоалеи.

Още това лято на булевард "Патриарх Евтимий" ще има трасе за велосипедисти, което ще бъде разположено от двете му страни.

Първоначално на булеварда бяха разграфени прекалено дълги паркоместа, без бус лента и без велоалея.

Тогава от "Московска" 33 обясниха, че това е временно и се подготвя нова организация. Сега тя е факт, а в нея със сигурност е помислено за всички участници в движението.

Независимият общински съветник Борис Бонев, който е от инициаторите на проекта, от години настоява за повече условия за велосипедите в градската среда. По думите му, въпреки че с кмета на София са политически опоненти, по този проект са работили професионално и бързо, защото е в полза на целия град.

Днес той и кметът Йорданка Фандъкова застанаха рамо до рамо в името на по-добрата градска среда. Обединява ги идеята за град за хората, по-малко автомобили, повече пешеходни пространства и велоалеи.

"Ние достигнахме до момента, в който наистина можем да работим за свързаност, за да може наистина велосипедистите да имат възможността като тръгват от вкъщи, да достигнат до точката, до която отиват – безопасно и бързо", обяви Фандъкова.

"И защо всъщност изграждането на велоалеи по "Патриах Евтимий" е толкова ключово. Както виждате именно това е връзката, която позволява да свържем вече съществуващи велоалеи, а и да направим мрежа. Трябва да си даваме сметка, че няма ли мрежа, няма и велосипедисти", каза на свой ред Борис Бонев.

Днес стана ясно още, че велоалеята на бул." Витоша" е изключително конфликтна и опасна за пещеходците, защото е на тротоара, затова тя ще бъде преместена на пътното платно.

Вече се обмислят и идеи как да бъде регламентирано преминаването на велосипедисти по ул. "Граф Игнатиев".

От Пътна полиция не позволяват по нея трасето да бъде споделено, между трамваите и колелетата. Преговорите обаче продължават, а дотогава можете да преминавате по Графа с велосипед , но внимателно.

Всъщност има добри новини и за шофьорите, защото ключовият бул. "Фритьоф Нансен" става двупосочен, което трябва да облекчи трафика в столичния център.

Всички тези промени първо трябва да бъдат съгласувани с обществеността и разбира се приети от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръка за ръка - доброволци помагат на незрящи
Ръка за ръка - доброволци помагат на незрящи
Как пътуваме до съседните страни?
Как пътуваме до съседните страни?