НОВИНИ

Софийската филхармония представя гротескната сюита "Бай Ганьо" във Виена

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 17.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
Култура
Слушай новината

Тази вечер сърцето на класическата музика - Виена, бие с ритмите на гротескната сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов.

Емблематичното произведение е в центъра на програмата на Софийската филхармония в нейното второ гостуване в престижната Златна зала на "Музикферайн" за последните 3 години. С маестро Найден Тодоров родните филхармоници представят и "Славянски танци" от Дворжак и Петата симфония на Чайковски. Екип на БНТ успя да заснеме ексклузивни кадри от репетицията.

Критиците тук определят Националния оркестър на България като сплав от австрийска техничност и славянска чувствителност. Именно това прави Софийската филхармония интересна за взискателната местна публика. В своето второ гостуване във Виена оркестърът отново залага на емоционална програма:

"Аз вярвам, че Софийската филхармония действително е оркестър-специалист в тази музика. И съм много щастлив, че ще можем да покажем в "Музикферайн" това, в което сме най-добри. След гостуването в "Музикферайн" нивото на Софийската филхармония в София беше коренно различно и моята надежда е, че това сега ще е по същия начин и че оттук нататък нашите бъдещи гостувания в зали като Музикферайн ще ни помогнат наистина да даваме най-доброто за българската публика, която заслужава и получава най-доброто на света", заяви Найден Тодоров – диригент и директор на Софийската филхармония.

Концертът е посветен на 120-годишнината от рождението на Веселин Стоянов. Час преди началото му билетите вече бяха свършили.

Репортер: Николай Василев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев претърпя поражение на старта в Женева
Медведев претърпя поражение на старта в Женева
Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите
Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите