НОВИНИ

Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 12.04.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Планински спасител от отряда в Дупница ще направи втори опит за изкачване на връх Ленин в Памир. През 2019 година Георги Илков остана на метри от седемхилядника, а днес е амбициран да покори най-високия връх в Киргизстан, вече с името Али Абу Ибн Сина.

Да спасиш човешки живот е по-важно отколкото да изкачиш планински връх. С тези думи ни посреща Георги Илков от отряда в Дупница.

"На Трети лагер 6200 тръгнахме да се подготвяме за изкачването на върха и единият юнак от Афганистан го удари височината и ангина. Вместо към върха с двама руснаци го свалихме в лагера на 4500. Там се действа мигновено, там беше истината, че ако този човек не слезе надолу, там щеше да умре. Все пак майка някъде го чака, жена, деца. Утре може да съм аз", сподели той.

"Това си е вродено в нас, първо гледаш да помогнеш на човека и след това гледаш себе си", сподели и Божидар Джокин от ПСС в Дупница.

Две години по-късно Георги е готов за втора атака на седемхилядника.

"Експедицията 18 дена е по склоновете. Включва аклиматизация, качване и слизане до лагерите, атака на върха и пак постепенно слизане надолу. Има технични участъци, повечето е преодоляване на денивелация в рамките от лагер до лагер на 1000 метра. Времето е променливо, от 6000 нагоре човек чувства и височина, и багаж. Лагерите са четири, между тях се движа с около 10-12 кг багаж, което за височината не е малко", каза още спасителят.

Илков потегля без излишен багаж, но със задължителното за едно планинско катерене оборудване - раница, въжета, спален чувал, пикел, карабинери и котки.

Връх Ленин е най-високата точка на Заалийския хребет и втори по височина в Памир. Изкачването е по класически маршрут през връх Разделни и обикновено няма нужда от въжени остановки за осигуряване. Въпреки това, за да изкачиш върха, е необходимо да си в много добра форма и със сериозен опит във високата планина.

"Симулирам багаж и склонове, и денивелация. Ще тренирам с 15 кг туба вода в раницата, 1000 метра денивелация. Откъм височина не съм имал проблеми, но температурната амплитуда е доста голяма - от плюс 30 до минус 20-25", разказа Георги Илков.

След връх Елбрус, който успя да изкачи през 2018 година, сега го очаква могъщият Ленин.

"Ако всичко върви нормално здравословно и климатично, мисля, че няма да има проблем. И другите двама са подготвени. Надяваме се да стъпим на върха", допълни Илков.

"Надявам се тази година да успее. Аз лично съм убеден и уверен в неговите способности. Пожелавам му наистина успех, това ще е успех не само за него, а и за нашия отряд ПСС в Дупница, защото той е част от него", каза Джокин.

Експедицията започва на 29 юни, а дотогава Илков ще бъде на своя пост в района на Седемте рилски езера като част от отряда дупнишки спасители, наричани още "ангели на планината".

Репортер: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините
ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините
Бургас се отказва от пластмасата
Бургас се отказва от пластмасата