НОВИНИ

Специалисти от МРРБ ще отидат в Омуртаг заради проблема с безводието

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:07, 29.11.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти от регионалното министерство ще отидат в Омуртаг този четвъртък, за да огледат довеждащия водопровод и да потърсят решение на продължаващото безводие в града. Това стана ясно след спешна среща на министър Иван Шишков с всички заинтересовани институции.

Министърът коментира, че проблемите в Омуртаг са толкова много, че решението им няма да стане само с една среща. Заяви, че в държавния ВиК холдинг има достатъчно пари, за да се реши проблемът, но досега ВиК-Търговище не е кандидатствала за финансиране. Затова Иван Шишков е поканил различни институции и неправителствени организации да търсят решение заедно.

По думите на Иван Шишков основните проблеми в Омуртаг са два - няма достатъчно водоизточници и ВиК мрежата е изключително остаряла.

"Това, което ще направим за следващите няколко дни, са специалисти от ВиК холдинга и колегите, които са от ВиК в МРРБ, в четвъртък ще бъдат в община Омуртаг, за да изследват всички проблеми с довеждащия водопровод. Там е изграден довеждащ водопровод, който не може да бъде пуснат в експлоатация, има очевидно проблеми още от самия проект, самото задание и самото изпълнение, ще търсим най-бързия начин този довеждащ водопровод да бъде пуснат, така че да осигурим вода за Омуртаг".

Частичното бедствено положение в Омуртаг е удължено. Неправителствени организации заявиха, че чакат решение на проблема и че ако следващата седмица няма такова, са готови на протести.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима български съдии с назначения в Шампионската лига по волейбол
Трима български съдии с назначения в Шампионската лига по волейбол
Гълъб Донев: Проверката на кодовете показа, че няма проблем с машините за гласуване
Гълъб Донев: Проверката на кодовете показа, че няма проблем с машините за гласуване