НОВИНИ

Спират американските "зелени карти" за 60 дни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 22.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Съединените щати спират за 60 дни приемането на нови мигранти. Това обяви президентът Доналд Тръмп на редовния брифинг в Белия дом. Същевременно американският Сенат прие пакет от икономически мерки за близо 500 милиарда долара. И двете решения целят защита на работните места и преодоляване на последиците от COVID-19.

Пауза в приемането на нови имигранти в Съединените щати. За да защити работните места на американците, Доналд Тръмп обяви временно прекратяване на приема на хора, притежаващи "зелена карта", която дава право на постоянно жителство. Мярката няма да засегне временните визи за работници.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Битката срещу невидимия враг нанесе удар на американските работници. Милиони американци пожертваха работата си в борбата с вируса и спасяването на животи. Наше задължение е да помогнем на безработните да си върнат работата и прехраната.

Още 500 милиарда долара ще бъдат разпределени под формата на кредити и заеми за предприятия, като помощ за болниците и за купуването на тестове за коронавирус. Новият пакет от икономически мерки се добавя към одобрения по-рано исторически план от над два трилиона долара. Финансовата подкрепа е жизнено важна за малкия бизнес.

Също и за ресторантите, които прогнозираха, че загубите им до края на годината може да достигнат 240 милиарда долара. Две трети от заетите в сектора или около 8 милиона души са без работа. В Ню Орлиънс сравняват щетите от коронавируса с нанесените от урагана Катрина през 2005 г.

Стан Харис - председател на Асоциацията на ресторантьорите в Луизиана: Преди Катрина в Ню Орлиънс работеха около 7-8 хиляди независими ресторанта. След Катрина останаха може би 1250. А днес ресторантите са лишени и от онези 18 милиона туристи, бизнес посетители, гости на изложения, които идваха в града.

Улиците във френския квартал на Ню Орлиънс са празни, както и ресторантите на повече от век. Общо за Луизиана 65% от персонала е без работа, а загубите от март досега се оценяват на 680 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напредва изграждането на новия мост в Генуа
Напредва изграждането на новия мост в Генуа
Проверяват рапърски клип, заснет в Съдебната палата по време на пандемията
Проверяват рапърски клип, заснет в Съдебната палата по време на пандемията