НОВИНИ

Спор между защитата и прокуратурата по делото за аферата с боклука

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 31.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Специализираният наказателен съд решава дали да остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още двама от обвинените за организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци.

Делото продължава вече повече от шест часа. В Съдебната зала прокурори и адвокати влязоха в остър спор по доказателствата, които до момента са събрани в 66 тома.

Спорът между защитата и прокуратурата е затова, защото според адвокатите на обвиняемите прокуратурата не сочи конкретни факти за това кой какво престъпление и кога го е извършил. Дори Красимир Живков стана и заяви пред съда, че не познава никой от обвиняемите, включително и негови подчинени. А бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов каза, че е извършвал нарушение в своето ведомство, но то е било само едно, а именно - да пуши в служебните помещения.

В същото време обаче прокуратурата се позова на свидетелски показания, в това число и на един от обвиняемите за участие в групата, а именно бизнесменът Васил Богданов, според които показания Красимир Живков и братя Бобокови са били в много близки отношения и дори Атанас Бобоков е определял кой на каква длъжност да бъде назначен в екоминистерството. А има свидетелски показания, че Красимир Живков е упражнявал включително и психически тормоз над свои подчинени, ако те откажат да дадат необходимото разрешение или нотификация на фирми, свързани с братя Бобокови.

Заседанието продължава, а арбитър на този спор ще бъде съдът, който ще каже дали уважава искането на прокуратурата четирима от обвиняемите да останат в ареста, други двама да бъдат под домашен арест, а бизнесменът Пламен Бобоков да бъде с 1 млн. лв. гаранция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясен произходът на боклука, открит край Червен бряг
Все още не е ясен произходът на боклука, открит край Червен бряг
Политически реакции за аферата с боклука
Политически реакции за аферата с боклука