НОВИНИ

Споразумението между Израел и Хамас влиза в сила в 10.00 ч. в четвъртък

Двете страни ще спрат огъня за 4 дни, има договорка и за размяна на заложници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:03, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Утре в 10 часа влиза в сила 4-дневно примирие между Израел и "Хамас", договорено с посредничеството на Катар и Съединените щати. В рамките на сделката ще бъдат освободени 50 заложници в замяна на 150 палестински затворници, а в Ивицата Газа ще влезе хуманитарна помощ.

Това е първата фаза от сделката между Израел и "Хамас". На следващ етап за всеки десет допълнително освободени заложници паузата ще бъде удължена с ден. Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, включително гориво.

Израелският кабинет одобри сделката след шестчасово среднощно заседание. Преди началото му в предварително записано обръщение израелският премиер заяви, че военните действия ще бъде възобновени след изтичането на примирието.

"Ще спрем войната, за да бъдат освободени заложниците. Но нека е ясно, ние сме във война и ще я продължим, докато не постигнем всичките си цели", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Хамас", който до момента освободи само четири от над 200 заложници, също обяви, че това не е краят на войната.

Безсънна нощ за близките на отвлечените в очакване на новини дали ще има сделка. А след това смесица от радост и тревога, защото не се знае кои ще бъдат освободени първи. Знае се единствено, че жените и децата са с приоритет.

"Никой не може да си представи как се чувстваме. Представете си вашето дете - вместо да спи под одеалцето в леглото си да е дълбоко под земята в тунели. Тригодишната ми внучка или 11-месечното бебе, което трябва вече да проходи", коментира Гилад Корнголд, роднина на седем заложници.

Дълга нощ и за палестинците, чиито близки са в израелски затвори.

"И евреите имат майки и деца. Както ние искаме да видим децата си обратно у дома, така и те се надяват. Изпитваме едни и същи чувства, човешки същества сме", допълни Самеера, майка на затворничка.

Израел публикува списък с 300 имена на затворници - два пъти повече от 150-те, които се съгласи да освободи. Причината е чиста формалност и възможността освобождаването на затворници да се обжалва.

Позовавайки се на списъка палестинската власт смята, че за всеки израелски заложник ще бъдат освободени трима палестински затворници. Преди началото на войната в израелските затвори е имало 38 палестинки, сега в списъка са включени 33 жени.

"Сделката е знак за началото на промяна на генералната атмосфера в тази война. Примирието може да създаде нова реалност и израелците да се убедят, че със сила не винаги се постигат целите", добави Кадура Фарес, ръководител на Комисията по въпросите за затворниците на палестинската власт.

Фактът, че споразумението беше договорено седем седмици след началото на войната дава надежди, че и двете страни го приемат сериозно.

"Няма абсолютно никакво доверие между "Хамас" и Израел. Доверието обаче е между посредниците им - Съединените щати и Катар. Затова смятам, че примирието ще продължи най-малкото през първите четири дни", каза още Анас Айктаит, анализатор.

Международната общност приветства сделката. Катар, който заедно със САЩ изигра ключова роля за постигането ѝ, изрази надежда, че тя е стъпка към прекратяването на войната. На фона на преговорите обаче военните действия продължиха и днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-висока цена на природния газ за декември предлага обществения доставчик
По-висока цена на природния газ за декември предлага обществения доставчик
Ивет Горанова: Изпращам успешна година в личен и в професионален план
Ивет Горанова: Изпращам успешна година в личен и в професионален план