НОВИНИ

След щастливата развръзка: Какво показва разследването за изчезването на Сашко?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:13, 20.11.2022
5233
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на 12-годишният Сашко от Перник, който беше открит след 9 дни в неизвестност, остава стабилно, заявиха близки до семейството. Детето е прекарало нощта след откриването му в детската реанимация на "Пирогов" и е под денонощното наблюдение на екип от специалисти.

Междувременно прокуратурата продължава да събира факти около изчезването на Александър, за да установи дали момчето е било жертва на престъпление. Засега данните не водят в тази посока. Не са констатирани следи от насилие, а бащата е съобщил, че никой не се е свързвал с него с искане за откуп.

Вътрешният министър: Няма данни Сашко от Перник да е бил отвличан

Възможно е момчето да оцелее само 9 дни именно заради неговата хиперактивност, казват криминалните психолози. Аутизмът освен, че е помогнал, е и попречил на издирването, защото детето не общува много.

Подробности вижте във включването на Йоана Миланова.

От прокуратурата съобщиха, че ще бъде направен обстоен преглед на мястото, където беше открито момчето. Работи се по няколко версии за изчезването му като задачата е да се установи дали то е станало жертва на престъпление.

Когато неговото състояние позволи, той ще бъде разпитан в присъствието на баща му. Ще бъдат назначени и експертизи, които ще дадат отговор дали по тялото на Сашко има следи от насилие. Към момента няма данни за такива.

Новината, че Сашко е открит жив и здрав е била посрещната с щастие и облекчение от семейството и близките му.

"Тръгнахме заедно с бащата, бабата и наш общ приятел с една обща кола към "Пирогов" и, пътувайки натам, усещах как и ние двамата с моя приятел, които сме доброволци по издирването на малкия Сашко, така и бабата и бащата на Сашко, така вече изпускахме парата и бяхме изключително радостни", разказва Марио Антонов, близък на семейството.

За близките си, за спасителите и за лекарите, Сашко е боец.

"Той е добре, направени са му всички изследвания, които изследвания показват, че през целия 8-дневен престой в гората той се е хранил и е пил вода", казва Марио Антонов.

Според криминалния психолог Неделчо Стойчев, Сашко е оцелял именно защото е хиперактивен - движил се е постоянно и така не е измръзнал. Той допуска, че детето е намирало храната, оставяна от доброволци в гората.

"Смятам, че той е бил в този периметър през цялото време, даже бих допуснал, че се е крил от хората, които са го търсили, тъй като той така или иначе не контактува с хора, избягва контакта с хора. Това е всъщност проблемът при аутистите", казва Неделчо Стойчев, криминален психолог.

Бащата на Сашко обяснил, че не му е искан откуп, не е имал конфликти и не е бил заплашван. Ще бъде разпитана и майка му, която все още не се е върнала в България.

"Иззети са дрехите, с които е било намерено. Мога да потвърдя, че това са и тези, с които е било в деня, в който изчезна, на 11-и. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите. За момента не са констатирани следи от насилие, очакваме отговор на този въпрос да даде съдебно медицинсаката експертиза", заяви Албена Стоилова - говорител на Окръжната прокуратура в Перник.

Ден преди детето да бъде открито, бащата обяви парична награда. Но оттогава до откриването му, не са получавани сигнали за местонахождение.

"Бяха стигнали нашите сили и спасителите до изводите, че то се движи точно в тази посока. За момента състояние на детето отговаря на това да е престояло в гората през тези дни. Всичко ще бъде изследвано, ще се работи и с детето, с психолози", увери Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Това, че бащата е минал през детектор на лъжата е било ключов момент.

"И се е оказало, че той няма нищо общо с укриването, изчезването или там, както го наричат. Неговите сведения стават фундамент за по-нататъшното разследване. Това също е от изключително значение за намирането на детето", смята Неделчо Стойчев - криминален психолог.

А какво точно се е случило - отговори ще дадат експертизи, изследвания и допълнителни разпити.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В действие ли е меморандумът с "Джемкорп" и има ли последствия за България?
В действие ли е меморандумът с "Джемкорп" и има ли последствия за България?
Ванеса Пингелова остана на крачка от подиума в Гьор
Ванеса Пингелова остана на крачка от подиума в Гьор