НОВИНИ

Среща между Ердоган и Путин за ситуацията в Сирия на 5 март

среща ердоган путин ситуацията сирия март
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:45, 02.03.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Политика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с руския си колега Владимир Путин, предаде АФП.

Те ще обсъдят нарастващото напрежение в Сирия.

"Президентът ще осъществи еднодневно посещение в Русия на 5 март", се казва в изявление на турското президентство.

Турция потвърди в неделя, че е започнала военна операция срещу подкрепяните от Русия сирийски сили след засилени сблъсъци в последната бунтовническа крепост Идлиб.

Анкара, която подкрепя бойците ислямисти в провинцията, уби 19 сирийски войници при удари с дрон в неделя и свали два самолета на режима. Но остава решена да избегне преки сблъсъци с Москва, с която споделя значителни отбранителни и търговски връзки.

Въпреки че са на противоположни страни в конфликта, Турция и Русия са си сътрудничили тясно в миналото. Те постигнаха споразумение в Сочи през 2018 г., което доведе до създаването на 12 военни наблюдателни пункта в Идлиб, за да се предотврати сирийска офанзива и нов потоп от бежанци на турска територия. Но Сирия и Русия изглеждат все по-решени да възвърнат пълния контрол над района, а офанзивата, започнала през декември, изсели близо милион цивилни и предизвика засилващи се сблъсъци между турски и сирийски сили.

Последната ескалация последва убийството на 34 турски войници миналата седмица при въздушен удар, за което е обвинен Дамаск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново парламентарни избори в Израел
Отново парламентарни избори в Израел
Как обучават дистанционно учениците от Каварна, поставени под карантина?
Как обучават дистанционно учениците от Каварна, поставени под карантина?