НОВИНИ

Срещата на земеделците с правителството продължава, стачната готовност остава

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
18:53, 07.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Срещата на земеделците с премиера продължава. Аграрният сектор обаче се раздели на две. Близо час след обявената за 18.00 часа дискусия, представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна асоциация излязоха пред медиите и заявиха, че все още не са се срещнали с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев.

Причина за това е, че част от другите фермери, които искаха оставката на земеделския министър и първи излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните в понеделник имат политически искания. Илия Проданов и Симеон Караколев се разграничиха от тези искания. Допълниха, че все още не са запознати в детайли с предложения вчера текст на нов меморандум.

"Ние влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни, професионални, финанси, международни. Знаете позициите, които сме изразявали, знаете, които хора протестират, а тези хора имат чисто политически искания. Затова ние поискахме да се разграничим", съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Обиди между земеделските асоциации са прозвучали на срещата при премиера. От Българския фермерски съюз, които първи се срещнаха с Николай Денков, а в понеделник настояваха за оставката на земеделския министър, заявиха, че докато текат преговорите се отказват от това искане. Заявиха, че не са се запознали с текста на меморандума, но ще подготвят нови предложения, които ще внесат в Министерския съвет.

По време на срещата различните земеделски организации отказаха да седнат заедно на масата. От Българския фермерски съюз споделиха, че се е стигнало до размяна на обиди. Въпреки това, стачната готовност остава.

"За съжаление от Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и разделихме срещата. Тя се проведе на два етапа. Пред премиера поставихме нашите искания това е първа среща Той записа някои неща, след което се разбрахме към министър Вътев да продължим с разговорите със становища и той да върне вече отговор", каза Преслав Борисов, Български фермерски съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанаска Дишева: Ако е имало повдигнато обвинение срещу Божанов, то трябва да стане публично достояние
Атанаска Дишева: Ако е имало повдигнато обвинение срещу Божанов, то трябва да стане публично достояние
Марин Петков: Това беше генерална репетиция за подновяването на първенството
Марин Петков: Това беше генерална репетиция за подновяването на първенството