НОВИНИ

Срещу мръсния въздух: Без стари коли в центъра на София от 1 декември

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:52, 29.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Без стари автомобили в центъра на София от 1 декември до 29 февруари догодина. В ограничението попадат най-замърсяващите коли от първи екологичен клас. Целта е намаляване на нивата на замърсяване в центъра на София.

Орлин Стоименов е един от хилядите, които в следващите месеци няма да могат да влизат с автомобила си в центъра на София:

"Според мен, все пак това е нарушение и на желанията на хората, на възможностите на хората да посещават необходими обекти в тази зона."

В нискоемисионните зони попада участъкът между булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Скобелев" и "Патриарх Евтимий" и улица "Опълченска".

Орлин Стоименов: "Имайки предвид това, че имам дори човек с намалени двигателни способности в семейството, ще ми бъде трудно за посещение при добро желание разбира се, на културни мероприятия, дори на болнични заведения, ако се наложи. Трябва да се спасявам по някакъв начин с алтернативен транспорт, което значи услуга от приятели, близки или таксиметров превоз."

Забраната важи за автомобилите от първа екогрупа. Това са бензиновите – с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите – с регистрация преди 1 януари 2002 г. Забраната няма да важи за автомобили, собственост на хора с адресна регистрация в конкретната зона, както и за хора със специални потребности и увреждания. За да бъдат изключени от забраната, трябва да регистрират колите си в ЦГМ. Нарушителите в зоната ще бъдат следени с камери. Глобата ще бъде от 50 до 500 лева.

"Този периметър вече е оборудван с камери, които ще засичат номера на автомобила, който влиза в зоната, както и екостикера. Като екостикерът това е стикерът, който всеки от нас, който кара и притежава автомобил получава при годишния технически преглед", каза Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София".

"Има предизвикателства, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите, които са в нарушение все още не е минал процедури и се жали. Има доста неща, които трябва да се изчистят", каза Васил Терзиев, кмет на София.

Затова се обмисля се гратисен период. Въпреки проблемите въвеждането на забраната не може да бъде отложено, тъй като решението трябва да се гласува от общинския съвет. В София той все още не може да заработи, тъй като няма избран председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Якуб Пьотровски: Уверен съм, защото в Лудогорец ми се получават нещата
Якуб Пьотровски: Уверен съм, защото в Лудогорец ми се получават нещата
Черноморец остава непобеден в НБЛ с успех в гостуването на Академик Пловдив
Черноморец остава непобеден в НБЛ с успех в гостуването на Академик Пловдив