НОВИНИ

Срещу закриването на Специализирания съд - аргументите на председателите Мариета Райкова и Георги Ушев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:28, 05.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев заяви, че депутатите искат да закрият работещи съдебни органи. В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Ушев коментира, че никой не е поискал становище по предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт, както от нарочените за закриване Специализирани съдилища, така и от правосъдното министерство и Висшия съдебен съвет.

Над 2200 осъдени и над 400 оправдани е кратката статистика за дейността на Специализираните съдилища за 10 години. Според председателя на Специализирания наказателен съд зад тези цифри стоят едни от най-сложните дела не само заради големият обем доказателства, които се съдържат в съдебните папки.

"Заради една усложнена фактология на предложеното за разглеждане и преценка престъпление. Често зад едно престъпление се крият над сто деяния. Всяко едно от тези деяния трябва да се подложи на обсъждане в съдебното следствие. Държавното обвинение да се опита да го докаже", каза Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд.

"Доказването по тези престъпления е трудно, принципно е трудно. А какво остава, когато те се разглеждат в районите по места, където всички се познават", каза от своя страна Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според Георги Ушев нямат никакви основания в твърденията, че специализираните съдилища са неефективни и изпълняват поръчки на силните на деня

"Всъщност ВКС, който е третата инстанция по делата, които разглеждаме е достатъчно взискателен към нашите актове и въпреки това, ако се проследи статистиката през годините е видно, че в голямата си част, над 2/3 от актовете ни се потвърждават от Върховната инстанция. А когато се изменят, те се изменят заради обстоятелства, които не рефлектират на наказателната отговорност на лицата. Няма нито един отменен наш акт заради това, че не сме спазили принципите на обективност и безпристрастност", каза Георги Ушев.

Според Ушев и европейските партньори са отчели добрата работа на специализираното правосъдие.

"В редица доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, констатациите по отношение на нашата работа са изцяло положителни", допълни Ушев.

Райкова и Ушев твърдят още, че ако законът бъде приет 250 дела с 1200 подсъдими, които в момента се гледат в двете съдилища, ще трябва за започнат отначало.

"Държа да подчертая, заради определени казуси, които се разглеждат в тези съдилища, чието решаване в една или друга посока очевидно се явява много важно за определени кръгове в държавата ни", каза Ушев.

Съдиите от специализираните съдилища, заедно с колегите си прокурори са изпратили своите позиции както до парламента и президента, така и до всички европейски институции.

Цялото интервю на Иво Никодимов вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Димитров, "Демократична България": От омагьосания кръг може да ни извади единствено народният вот
Иван Димитров, "Демократична България": От омагьосания кръг може да ни извади единствено народният вот
Филип Попов, БСП: Връщаме днес мандата
Филип Попов, БСП: Връщаме днес мандата