НОВИНИ

Стачка блокира железопътния транспорт в Белгия

стачка блокира железопътния транспорт белгия
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:33, 04.10.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Железопътният транспорт в Белгия ще бъде сериозно нарушен от тази вечер до утре вечерта заради призива за стачни действия на междупрофсъюзна организация на железничарите, която претендира за повече средства от правителството, предаде Франс прес.

Само един от четири влака ще се движи утре (5 октомври) и въпреки че стачката формално ще приключи в 22.00 часа (23.00 часа бълг. време), трафикът "ще бъде нарушен до края на деня", предупреди на сайта си Белгийската национална железопътна компания (SNCB).

Според медиите движението на влаковете ще бъде напълно преустановено поради липса на служители в провинциите Намюр (северната час на страната) и Люксембург (Южна Белгия).

Стачката, която ще започне в 22.00 часа (23.00 часа българско време) тази вечер и ще продължи 24 часа, се случва в разгара на преговорите във федералното правителство за държавния бюджет. Тези дискусии трябва да доведат и до отпускане на субсидии за инвестиции в жп транспорта.

Белгийските железничари редовно се оплакват от условията на труд. Към днешна дата "правителството не е предоставило никакви бюджетни гаранции", които биха могли да ги подобрят, пише в комюникето на "общия синдикален фронт".

"Единственият отговор, който получихме, се ограничава до декларация за намерение за влизане в сила от 1 януари идната година на договори за управление на Националната жп компания и "Инфрабел" - операторът, който експлоaтира железопътната инфраструктура, добавят синдикатите.

Правителството, управлявано от либералния фламандец Александер де Кро, обеща да даде необходимите отговори до средата на октомври.

"Правителството със сигурност възнамерява да определи многогодишни бюджетни траектории на тези договори по време на "конклава" за бюджета, който трябва да приключи на 15 октомври", пише премиерът в писмо до синдикатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пребоядисването на легендарния надпис "Холивуд" (Снимки)
Започна пребоядисването на легендарния надпис "Холивуд" (Снимки)
Ветераните по борба започнаха Световното в Пловдив с два бронза
Ветераните по борба започнаха Световното в Пловдив с два бронза