НОВИНИ

Кметът на Перник: В края на юни можем да махнем водния режим, ако "Студена" се пълни със същите темпове

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 05.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Забавяне на трасето по подмяна на водопреносната мрежа в Перник няма. Това заяви за Сутрешния блок на БНТ кметът на града Станислав Владимиров.

"Все пак трябваше да бъдат проектирани тези трасета. Не подменяме тръбите в банята, а се подменят тръбите на най-критичната инфраструктура на град Перник. Движим се в срок. До края на годината Перник ще има една до голяма степен подменена подземна инфраструктура", каза Владимиров.

Той заяви, че квартал "Църква", който е първият етап от подмяната, вече почти е завършен. Работи се по безископна технология, която щади асфалтовата настилка. Положени са над 4 км тръби в квартала. До края на седмицата ще започне запълването на дупките и асфалтирането. След това се преминава към квартал "Изток" и централната градска част на Перник.

"Целта е след 4-5 месеца Перник да сведе загубите си на питейна вода до около 40-45 процента и да бъдем с най-добрите показатели в България", каза Владимиров.

До година предстои втори етап - т.нар голям воден проект за подмяната за канализация.

5 млн. са преведени вече авансите на фирмите и те работят в срок.

Кметът на Перник заяви още, че язовир "Студена" е вече над 14 млн. кубика, съоръжението през Мало Бучино - захранва близо 30 000 души. Градът в момента е на облекчен воден режим. При 15-16 кубика на язовира, градът може да мине на нощен режим, при над 18-19 режимът напълно може да отпадне.

"С тези темпове, с които се пълни в момента язовир "Студена", ако природата е благосклонна, май месец и юни са достатъчно влажни и дъждовни, можем да премахнем края на юни изцяло водния режим", каза Владимиров.

По отношение на проверките на Министерството на екологията как се изразходват водите на язовир "Студена", Владимиров заяви, че до него няма подадени сигнали.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни
Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни
57 нови случая на коронавирус за последното денонощие
57 нови случая на коронавирус за последното денонощие