НОВИНИ

Стара българска порода коне се опитват да възстановят в Разлог

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 23.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Животновъд от Разлог помага за възстановяването на стара българска порода коне, които са били на ръба на изчезването. Става дума за така наречения "Български тежковоз". Породата коне се е отглеждала преди години по нашите земи, за селскостопанска работа и дърводобив.

Породата „Тежковоз“ съществува отдавна в България. Тези коне са били най-широко разпространени в района на Разлог през 90-те години на миналия век.

Когато дърводобивът в региона западнал, от породата останали само няколко индивида. Със запазването на вида са се заели Костадин Коцаков и негови приятели.

"Благодарение на Жоро Йорданов, пак казвам той беше запазил няколко екземпляра, които бяха със ставро по тях, смисъл - записани по номера - издири ги човека, даде ни да работим с тях. И благодарение на него започнахме да изкарваме и ние това, което е създадено преди много години - Български тежковоз", разказва Костадин Коцаков - животновъд.

Преди 10 години те се наемат с нелекото начинание да патентоват породата.

"Имаше хора от министерството, имаше стандарти, имаше комисии, които описвахме, чипирахме. Процедурата беше дълга, но ние бяхме много ентусиазирани. Имаше много хора, които искаха да се запази тази порода и я запазихме", доволен е Костадин Коцаков.

Способността на тежковозите да извършват голямо количество работа, без да изискват много грижи, ги прави ценни за животновъдите.

"Тези коне никога не са виждали фураж, лекарства - това е само от природата. Затова ние толкова го обичаме в нашия край, защото няма големи претенции. Достига до 700 килограма, много малко са над
700. Той е работен кон, затова е в тия килограми. Черен кон няма, трябва да е сив, кафяв, червен, червен с бяло, може да е чилест, но да не е шарен", казва Коцаков.

Животновъдът участва и в патентоването на породата българско овчарско куче. Опитва се да предаде опита и любовта си към животните, която наследил от баща си и на следващите поколения.

Затова организира конни състезания и изложби на животни, отглеждани в България.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създателят на българската тренировъчна торба предава опит у нас
Създателят на българската тренировъчна торба предава опит у нас
Ще започне ли примирието между Израел и Хамас в петък?
Ще започне ли примирието между Израел и Хамас в петък?