НОВИНИ

Старт на първите за сезона изпити за спасители на плажа в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 21.04.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Само месец преди старта на летния сезон започнаха първите изпити за водни спасители. Желаещите да охраняват морските плажове се броят на пръсти.

Ирина Георгиева, която е кандидат-спасител, навършва пълнолетие тази година, което ѝ дава право да се яви на курс за водни спасители на море. От години се занимава с плуване, преминава успешно първия етап от изпитите.

"От много малка се занимавам с плуване. Винаги съм обичала този спорт и реших да надградя вече придобитите и усъвършенствани умения чрез професия и да извлека добри неща от нея", заяви Ирина Георгиева.

Макар и мъжкото присъствие в професията на воден спасител да надделява, младите дами избират по-трудната част да спасяват летовниците по морските плажове. Пример е Йоана Димова от Бургас. От 4 години тя е спасител на басейн. От това лято се мести по плажовете.

От общо 40 кандидати за спасители, само 7 са заявили, че искат да преминат курса за море. Иван е сред желаещите, но годините не му достигат. Ще покрива норматива за басейн, но мечтата му е да спасява на плажа.

"За да помагам на повече хора в беда в морето, защото съм забелязал, че има повече хора, които се затрудняват в плуването. При мъртво течение много ги дърпа и не знаят как да плуват и как да излязат", коментира Иван Петров.

И тази, както всяка година, се очаква да има глад за морски спасители. Според стопаните на плажове набирането на добри кадри е най-голямата трудност, пред която се изправят преди старта на летния сезон.

"Освен спортните умения и способностите за плуване, търся отговорни и дисциплинирани хора, защото това наистина е много отговорна професия. Тя не е само професия, тя е и призвание. Аз се стремя да обновявам екипа, залагам най-вече да работя с добри спасители", добави Николай Димитров.

Инструкторите по водно спасяване казват, че често млади и добри кадри изтичат в чужбина.

"Може би ще се увеличават, защото много от плажовете и басейните в чужбина са с добро заплащане. Спасителите избират къде да бъдат. Лошо е за морето, защото част от спасителите, които са завършили за море, отиват на басейн", коментира Иван Алексиев, инструктор по водно спасяване.

COVID пандемията също е затруднила подготовката на спасителите, тъй като курсовете бяха забранени.

"Всяка година започваме курса от февруари месец. Сега малко се удължиха нещата, започваме от април. Самото обучение предполага повече часове. За море подготовката е 82 часа, включва теория, практика, медицинска подготовка. Надяваме се, че до 15 юни обучението ще приключи", допълни Виолета Радева, директор на БЧК-Бургас.

След нормативите в басейна, когато времето се стопли, подготовката за водни спасители продължава и в морето.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски плажове са без концесионер преди началото на летния сезон
Варненски плажове са без концесионер преди началото на летния сезон
Борисов: Опонентите ни водят преговори задкулисно за кабинет (ОБЗОР)
Борисов: Опонентите ни водят преговори задкулисно за кабинет (ОБЗОР)