НОВИНИ

Стефан Командарев след триумфа в Карлови Вари: Основният урок е за повече внимание към възрастните хора

Айше Сали
от Айше Сали
13:05, 09.07.2023
7240
Чете се за: 04:32 мин.
Още
Слушай новината

Триумф на българското кино на фестивала в Карлови Вари. Филмът "Уроците на Блага" на Стефан Командарев получи голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм. Актрисата Ели Скорчева получи отличието за най-добра женска роля. Лентата беше отличена и от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности чрез киното. Журито е подкрепило филма почти единодушно.

Нестихващите аплодисменти за Ели Скорчева след премиерата на "Уроците на Блага" дадоха знак, че трябва да очакваме награда от Карлови Вари. А филмът на Стефан Командарев получи два Кристални глобуса - за най-добра женска роля и най-добър филм. Наред с това и отличие за отстояване на християнските и морални ценности чрез киното.

"На мен не ми се иска да преразказвам филма, но "Уроците на Блага" излезе от само себе си като монтирахме филма. Преди това имаше друго заглавие. В този филм героинята на Ели Скорчева дава уроци, тя има една своя ученичка, на която преподава български език и литература, но и получава доста уроци.

Кристален глобус от "Карлови Вари" за "Уроците на Блага", актрисата Ели Скорчева спечели наградата за главна женска роля

Ние като общество ми се иска основния урок да бъде, да обърнем малко по-голямо внимание на поколението на нашите майки и бащи, на пенсионерите, на хората, които реално изнесоха цялата тежест на т. нар. преход с огромните трудности, жертви, самота, защото много в България е трудно със самотни възрастни хора, чийто деца, внуци са някъде далече. Може би това е основният урок, но от това, което снощи говорихме след премиерата, защото много хора дойдоха при нас да споделят впечатления, филмът има много завладяваща история. Те го сравняват с нещо като трилър. Той държи като напрежение, държи като разказ, като емоция, така че тези емоции не са някак си поставени изкуствено, а пък по-скоро излизат естествено в рамките на вълнуващия филмов разказ", каза режисьорът Стефан Командарев в интервю за БНТ.

Филмът разказва за учителка по български език и литература, която дава уроци, но един от най-големите в своя живот героинята на Ели Скорчева получава, когато хвърля всичките си спестявания през балкона на телефонни измамници.

"Ели Скорчева се завръща след 32 години с гръм и трясък, спокойно мога да го кажа след снощи. След 10 минути аплодисменти за нея в залата в Карлови Вари. Срещата с нея става случайно благодарение на Александър Косев, който помагаше в кастинга. Стана случайно тази среща в една градинка и от там насетне да снимаме с нея беше сбъдната мечта. Поколението, времето, когато аз бях тийнейджър - 80-те години, тя беше на върха на славата, беше една от от най-големите звезди на българското кино. Всички тинейджъри това се шегувахме, бяхме влюбени в нея. И в един момент шансът да снимаме с нея беше нещо невероятно", казва режисьорът на лентата.

Вече от няколко държави са проявили интерес към "Уроците на Блага".

Филмът ще бъде показан за първи път в България на фестивала "Златна роза". С него ще бъде открита и "Киномания" в НДК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките приключиха осми на европейското първенство по баскетбол
Девойките приключиха осми на европейското първенство по баскетбол
Кметът на Сакраменто Даръл Стайнбърг пред БНТ: Александър Везенков ще бъде звезда в НБА
Кметът на Сакраменто Даръл Стайнбърг пред БНТ: Александър Везенков ще бъде звезда в НБА