НОВИНИ

Стефани Кирякова и Евгения Раданова се включиха във форума на Световната асоциация на олимпийците

Стефани Кирякова
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФХГ
12:07, 27.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика с ансамбъла на България от Токио 2020 и носителката на два сребърни и един бронзов медал от зимни олимпийски игри в шорттрека Евгения Раданова взеха участие във форума на Световната асоциация на олимпийците (WOA) в Истанбул (Турция). Събитието се провежда на всеки четири години.

Световният форум на олимпийците обединява спортисти от всичките пет континента, за да обсъдят най-добрите начини за внасяне на живот на ценностите на олимпийското движение в техните общности чрез проекти и събития в услуга на обществото.

Събитието бе уважено и от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който похвали 150-е олимпийци от цял ​​свят, които дойдоха в Истанбул за два дни на дискусии, дебати и обучение.

"Бях толкова впечатлен от нивото на знания и дебата, както и от идеите, които се появиха на Световния форум на олимпийците", каза Имамоглу, който изнесе основна реч като част от официалната церемония по откриването заедно с приветствени видео съобщения от Н. В. принц Албер II от Монако, почетен президент на WOA, и от президента на МОК Томас Бах.

Президентът на WOA Жоел Бузу беше много доволен от обсъжданите теми.

"Това беше най-добрият световен форум на олимпийците досега и показва докъде сме стигнали през последните осем години, нивото на зрялост, което нашите национални асоциации на олимпийците са постигнали, и способностите на олимпийците по целия свят да помагат за социалното сближаване , предоставяйки спорта на общности в неравностойно положение, опазвайки околната среда и обучавайки нашите млади граждани на положителните ценности на спорта и олимпийското движение", каза той.

Олимпийската ни шампионка Стефани Кирякова също изрази задоволството си от своето участие във форума и заяви, че основните цели пред всички участници са да вдъхновят следващото поколение спортисти.

"Радвам се, че бях част от World Olympians Forum 2023. Да си участвал на олимпийски игри е голямо постижение, но и голямо призвание. Сега наши основни цели са вдъхновение на следващото поколение спортисти и подкрепата в техния уникален път. Беше чудесно да си в една зала с толкова много олимпийци, всеки с неговата история, трудности и път. Свързва ни усещането, че сме едно семейство и че можем да имаме позитивно влияние в нашето общество. Благодаря на президента на Международната асоциация на олимпийците Жоел Бузи, който лично ми връчи на значката "OLY", която е начин за разпознаване на олимпийците. Веднъж Олимпиец - завинаги Олимпиец! ", заяви Стефани Кирякова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 12 загинали при нова руска атака в Херсонска област
Най-малко 12 загинали при нова руска атака в Херсонска област
Германия издига временни КПП-та по границите с Полша и Чехия
Германия издига временни КПП-та по границите с Полша и Чехия