НОВИНИ

Столична община и "София – европейска столица на спорта" наградиха българските сабльорки след триумфа им в Ташкент

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:01, 20.02.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
столична община софия ndash европейска столица спорта наградиха българските сабльорки триумфа ташкент
Слушай новината

Фондацията "София – европейска столица на спорта" и Столична община наградиха днес най-добрите български сабльорки Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова, Ана Михайлова и Калина Атанасова след историческия триумф в отборната надпреварата на състезанието от Световната купа в Ташкент, Узбекистан.

Церемонията се проведе в информационния център на фондацията, а освен състезателките на награждаването присъстваха още треньорът на златния отбор Ивайло Воденов, Запрян Ванчев от Фехтовална академия "Васил Етрополски", където тренират момичетата и други.

Лично заместник-председателят на фондацията "София – европейска столица на спорта" Анатоли Илиев награди българските сабльорки с огромни букети и ваучери на стойност 400 лева за закупване на спортни стоки и екипировка.

По време на церемонията състезателките и техния наставник разказаха подробно за историческия успех в Ташкент и не скриха амбициите си да се борят за квота в отборното състезание на сабя по време на Летните олимпийски игри в Париж 2024.

"Много благодаря на всички за вниманието. Още продължаваме да си спомняме моменти от състезанието, да гледаме видео, беше страхотно. Толкова единни не сме били никога и това е в основната на успехите в последния един месец. Когато отборът е едно цяло, всичко върви по-лесно", сподели една от сабльорките ни Йоана Илиева.

"Това е най-големият успех в последните години. Благодаря на момичетата за всичко. Ще се борим за олимпийска квота като отбор, но само 8 тима се класират за Игрите. Шансовете преди Световната купа в Ташкент бяха мираж. В момента сме девети в световната ранглиста, което е добра изходна позиция", допълни наставникът на момичетата Ивайло Воденов.

Окончателният списък с участниците в отборните надпревари във фехтовата на всички оръжия за Париж 2024 ще станат ясни на 1 април догодина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар може да отсъства един месец
Неймар може да отсъства един месец
ЦСКА пуска лимитирана серия тениски след новината за собствеността на "Армията"
ЦСКА пуска лимитирана серия тениски след новината за собствеността на "Армията"