НОВИНИ

Столична община с 3 основни цели за 2021 г. - ремонти, детски градини и въздух

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 15.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът на София за тази година е увеличен с малко повече от 100 хиляди лева в сравнение с миналата. Три основни цели си поставя Столичната община с бюджета за 2021-ва - ремонти, достатъчно места в детските градини и подобряване качеството на въздуха.

140 млн. лв. в бюджета за 2021-ва година са насочени за изграждане на транспортна инфраструктура, от тях 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност. Най-голямата реконструкция е на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" - от Съдебната палата до "Княжево".

В Бюджет 2021 са заделени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли.

"Има сериозно увеличение от държавно делегираните дейности. Те са насочени към увеличаване заплатите на учителите, на социалните работници и увеличаване на средствата за здравеопазване", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

8 млн. повече за здравеопазване и 16 млн. повече за социални дейности са предвидени в бюджета.

"През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим и първата общинска детска поликлиника. Това е неголям проект, знаете, обаче много важен. Тя ще се ситуира в район "Възраждане". Средствата са за реконструкция на съществуващата сграда, и, разбира се, за оборудване", допълни Фандъкова.

Инвестиции в метро и електротранспорт, подмяна на стари печки, увеличени средства за миене на улици и обновяване на паркове. С бюджет от около 200 млн. лева за тези дейности Столичната община ще се бори за подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града.

"Общо 172,520 млн. лв. сме осигурили за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари", обясни кметът на София.

10,6 милиона лева са предвидени за ремонт на културни обекти, 4,6 - за новия сектор Дигитализация. Първата голяма система, която предстои да бъде завършена в тази сфера, е за записване на първокласници. Очаква се след месец бюджетът да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С температури под нулата в почти цялата страна утре
С температури под нулата в почти цялата страна утре
Идва ли краят на хартиените касови бележки?
Идва ли краят на хартиените касови бележки?