НОВИНИ

Столтенберг: Решенията за Украйна трябва да се превърнат в реални доставки

bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 29.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че страните - членки на пакта, са се провалили в навременната доставка на обещаната помощ за Киев и това е довело до сериозни последици на бойното поле за Украйна.

Йенс Столтенберг каза това в Киев, където пристигна на изненадващо посещение и даде съвместна пресконференция с Володимир Зеленски. Шефът на НАТО съобщи, че към Украйна са изпратени още оръжия и боеприпаси, включително ракети за зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“, но от ускоряването на доставките зависи ситуацията на фронта.

Украинският президент потвърди, че новите американски доставки вече са започнали да пристигат, но в малки количества. Допълнителната помощ е крайно нужна на Киев, тъй като украински представители предупреждават, че Русия трупа сили за голяма лятна офанзива.

"Навременна подкрепа за нашата армия. Днес не виждам никакво положително развитие по този въпрос. Има доставки, те едва започнаха, но този процес трябва да бъде ускорен. И най-важното - едно е дали има пари - и това е много важно и ние сме благодарни на нашите партньори - но също така е много важно какво получаваме за тези пари", каза Володимир Зеленски.

"От месеци Украйна е превъзхождана по отношение на оръжията и принудена да дели на дажби боеприпасите. Това значи, че по-малко руски ракети и дронове са били свалени и Русия е била в състояние да напредне на фронта. Но не е твърде късно за Украйна да надделее, на път е още помощ. Наша отговорност е да направим така, че решенията да се превърнат в реални доставки, физически доставки на оръжия и боеприпаси колкото е възможно по-скоро", обясни Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два месеца ще важат направленията за профилактика на рак на гърдата
Два месеца ще важат направленията за профилактика на рак на гърдата
С човек по-малко Арда извоюва равенство в гостуването на ЦСКА 1948
С човек по-малко Арда извоюва равенство в гостуването на ЦСКА 1948