НОВИНИ

Стотици доброволци се включиха и днес в почистването след наводненията в Карловско

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 17.09.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Продължава работата по възстановяване на щетите в Карловско след опустошителните порои от началото на септември. Над 300 доброволци и 50 военни работиха на място днес. В Каравелово и Богдан се включиха и представители на студентските съвети от цялата страна.

В двете населени места електричеството вече е възстановено, но все още има райони, които са без вода заради опасност от по-големи аварии.

Тази сутрин военните от 61-ва Стрямска бригада в Карлово чакаха всички доброволци на входовете на село Каравелово и ги разпределяха по наводнените 132 къщи. Почистването върви трудно заради тежката и все още мокра кал и тиня, наслоена по дворовете на къщите. Случва се и техниката да забуксува.

Живеещите на улица „Първи май“ се оплакват от лошата организация и остават скептично настроени.

"Тия хора, което сме в тая улица, сме изоставени. Дойде една машинка, другото стои. Дадоха ми 3 момичета, изчистиха ми кухнята, аз съм благодарен, работливи деца. Доволни сме от тая работа, поне това около нас да се освободи, да изсъхне. Не виждам докога ще го оправят, до избори ще поработят и след това ще ни зарежат", тревожи се Антон Георгиев.

Бай Тодор и семейството му се препитавали със земеделие. Сега обаче и зърното, и техниката са в тинята.

"Това ни е бизнесът. Ние нямаме зърно. Техниката е залята - трактори, сеялки, всичко. Синът ми живее по-нататък, той се беше качил на един трактор, за да не се удави. Аз се бях качил на тавана на къщата", разказва Тодор.

Стопанинът е регистриран като земеделски производител, но не е наясно пред коя служба може да кандидатства за подпомагане. Срокът за подаване на документи е 10 дни след настъпване на събитието, но от министерството на земеделието допускат, че той може да бъде удължен заради извънредната ситуация.

Гарантираната и най-щедра помощ бай Тодор получава от доброволците, които чистят в двора му – туристическо дружество от Стара Загора.

"Призовавам да има повече хора, които да усещат като вътрешен порив, който идва от сърцето им, това да помагат", казва Невяна, доброволка.

От кризисния щаб в Карлово се обърнаха с призив към местните да допускат в домовете си за опис на щети само членове на комисиите и то само след като се легитимират.

Според щаба всякакви опити на частни лица да описват имущество са на ръба на закона.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стаматова е втора на двойки, Шаламанова е трета на сингъл на турнира за жени от ITF във Варна
Стаматова е втора на двойки, Шаламанова е трета на сингъл на турнира за жени от ITF във Варна
Вангелов и Дубов загубиха, но с шансове за репешаж на Световното по борба в Белград
Вангелов и Дубов загубиха, но с шансове за репешаж на Световното по борба в Белград