НОВИНИ

Страховете на Горанов: И други сектори да не поискат по-ниско ДДС

Александър Марков
от Александър Марков
12:29, 24.05.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
страховете горанов сектори поискат ниско ддс
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е наясно, че мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорите и книгите е "абсолютна грешка", но е решил да поеме този политически риск.

Борисов заяви, че мярката ще остане в сила до края на 2021 г. Той отрече да има напрежение с финансовия министър Владислав Горанов, с когото днес обиколиха Пазарджик, Велинград и села в района.

Бойко Борисов - министър-председател: Колегата Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на данъци, на приходи е абсолютна грешка. Аз нямам колебания. Когато Стоянова и Горанов казаха, че това е грешка, аз им казах, че да, мога да поема тази политическа грешка, в края на 21 година намаляваме на книгите и ресторантьорите, защото ги затворихме напълно по време на кризата, те твърдят, че ще имат повече приходи в хазната. На базата на тези пари мога да поема политическия риск за едно неправилно решение, но по молба на един огромен бранш 300 000 те работят в тях и толкоз. Единственото, което съм чул от Горанов, не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение. Ей сега за пътя - АПИ си има бюджет. Критиките са правилни, тези критикари трябваше да дойдат, когато целият ресторантьорски бранш не работеше с месеци. Всичките тези хора са дошли. 5 млн. - това им е животът. Затова сега ще му е криво, но ще ги намерим тези пари 5 милиона да ги направим тези пари.

Коментирайки вчерашния протест на Мая Манолова, премиерът заяви:

Бойко Борисов - министър-председател: Трябваше да я слушате, като дойде да се моли омбудсман да става, за всеки пост тя се е явявала. Само за директор на това училище, щото е счупено, а сега като го направим, ще дойде и за него. Пожелавам й успех, това е демокрация, всеки може да си прави партия да си управлява. Кога съм казвал, че съм единствен? Трябва да си рядък глупак. Гечев чух. Който може да се похвали с нй-много фалирали банки. 16-20 фалирали и повече. Горанов ми е министър в няколко кабинета, депутат и знае кой му е началник. В ГЕРБ има... Вие идвате от София да покажете не училището, тук живеят българи, които се радват на нашата азбука, с джамията правим нови училища.

Финансовият министър обясни, че най-големият риск в дебата за ДДС е, че аргументите, с които данъкът е намален за един бизнес, ще бъдат използвани и от други сектори.

Владислав Горанов - министър на финансите: Рисковете пред нас ще бъдат оттук напред за все повече дебати по отношение на ДДС във все повече сектори. Ще трябва да посегнем към преките данъци, което ще доведе до цялостно преразглеждане на цялостната система и означава доста непопулярни мерки. Това е принципната позиция, която винаги съм защитавал. Нито един от нашите партньори и системните партии с изключение на ДПС не ни подкрепяха за поддържането на данъчната система. Тук разбирам Борисов като лидер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Версиите за смъртта на журналиста Георги Александров – нещастие или самоубийство
Версиите за смъртта на журналиста Георги Александров – нещастие или самоубийство
Банов: Всички продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота
Банов: Всички продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота