НОВИНИ

Стратегически бомбардировачи на САЩ прелетяха над Европа

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 30.05.2020
Чете се за: 01:46 мин.
По света
стратегически бомбардировачи сащ прелетяха европа

Два стратегически бомбардировача B1B-Lancer на Военновъздушните сили на САЩ прелетяха над Европа в рамките на редовна въздушна операция с европейските съюзници от НАТО, съобщиха от Командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

За първи път двата бомбардировача са придружени от украински изтребители Су-27 и МиГ-29.

Самолетите са излетели от ВВС базата "Елсуърт" в Южна Дакота на специална мисия с продължителен обхват и времетраене към Източна Европа и региона на Черно море. Самолетите са прелетели повече от 9000 км. в едната посока.

"Мисиите на стратегическите бомбардировачи на САЩ в Европа демонстрират ангажимента към съюзниците и партньорите ни, като в същото време изпращат ясно послание за сдържане на всеки потенциален неприятел", коментира генерал Джеф Хариган, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка. "Интеграцията на стратегическата ни авиация в Европа доказва, че САЩ, заедно с всеки партньор и съюзник в региона, е в готовност да сдържа и, ако е необходимо, да използва способностите заедно"

Двата самолета прелетяха над Северна Македония, поздравявайки страната за влизането й в Алианса, придружени от четири гръцки изтребителя F-16. Прелитането на Скопие беше заснето от вицепремиерът и министър на отбраната на страната Радмила Шекеринска, която се похвали във фейсбук.

Гърция подписа конкретно споразумение със Северна Македония за охрана на въздушното й пространство. Българският премиер Бойко Борисов обяви, че България може да пази небето над Скопие, след като пристигнат новите изтребители F-16, докато президентът Румен Радев настоя това да стане и със сегашните МиГ-29, но няма информация за постигнато споразумение между Скопие и София.

Наскоро стана ясно, че е завършен Проектът за инвестиционен разход за нови седем 3D радара - пет за далечно и два за близко откриване на ВВС на България, с които ще можем да се включим в наблюдение на въздушното пространство над Северна Македония. Радарите ще са за 400 млн. лв. и трябва да бъдат налице през 2023-2024 г. за новите F-16.

След като са прелетели над Севера Македония, двата бомбардировача са били придружени от румънски МиГ-21 и F-16, както и полски F-16 и МиГ-29. За първи път украински Су-27 също са участвали в мисията.

Презареждането с гориво във въздуха са осигурили турски и американски самолети-танкери KC-135 от авиобазата в "Инджирлик", както и един от авиобазата "Милденхол" във Великобритания.

Впоследствие двата бомбардировача са били пресрещнати от руски самолети Су-27 и Су-30 - единият в международно въздушно пространство над Черно море, а другият - над Балтийско.

"Руските самолети са приближили на безопасна дистанция, идентифицирали са ги като В1-В бомбардировачи от стратегическата авиация на САЩ, в резултат на което американските самолети са променили курса на полета си, насочен към границите на Руската федерация", съобщиха от военното ведомство в Москва.

Това е поредният полет на стратегически бомбардироачи на САЩ над Европа.

Полетите на руската стратегическа авиация също се активизират. В началото и средата на март два ракетоносеца Ту-160 (способни да носят ядрено въоръжение) прелетяха над Баренцово и Норвежко море и Атлантическия океан, придружавани на етапи от английски и норвежки изтребители.

Преди това два Ту-142 за борба с подводници на Северния флот на Русия прелетяха по същия маршрут с въздушно презареждане, стигайки почти до въздушното пространство на Великобритания. Шест английски изтребителя "Тайфун" са съпроводили руските самолети тогава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция и Гърция си размениха реплики за съдбата на "Света София"
Турция и Гърция си размениха реплики за съдбата на "Света София"
Наклонената кула в Пиза отново приема посетители
Наклонената кула в Пиза отново приема посетители