НОВИНИ

СУ се изкачи в класация на световните университети заради програмата си по физика и астрономия

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:59, 07.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Образование
Слушай новината

Повод за гордост - Софийският университет се изкачи в престижна класация на висшите учебни заведения в света заради програмата си по Физика и астрономия.

Признанието дойде в седмицата, в която българинът, завършил този факултет - Трифон Трифонов, откри нова близка до Земята екзопланета.

Физическият факултет отдавна е забелязан от хората, които подреждат класацията. Но тази година стъпалото е най-високо. На въпросът защо във факултета имат бърз отговор.

"Нивото на преподаване и съответно на изискване от студентите и второто нещо е качеството на преподавателите", каза деканът на Физическия факултет на СУ проф. Георги Райновски.

В нашия факултет вратите са много широко отворени за вход, но изходът е много тесен.

Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност

Затова някои специалности имат само четирима студенти. Нещо, което едва ли се е случвало в големите европейски университети, но тук се оказва плюс.

"Там, ако говорите с професора, който ви преподава веднъж в семестъра за 10 минути, се чувствате щастлив. Докато тук непосредственият контакт между професор и студент е гарантиран на ежедневна база", каза деканът на Физическия факултет на СУ проф. Георги Райновски.

Колко ще влязат не е правилният въпрос тук. Важният е какви ще излязат.

"Ще бъдат нашите бъдещи наследници. Ще провеждат научни изследвания в България и по света", каза деканът на Физическия факултет на СУ проф. Георги Райновски.

Такова е желанието и то е сбъднато. Един от излезлите от този факултет вече стигна далеч - не извън границите на страната, а извън границите на Земята, като откри най-близката екзопланета.

"Изключително рядко явление е да се намери такава планета, които правилните орбитални и физически свойства", каза астрономът в Института по астрофизика "Макс Планк" д-р Трифон Трифонов.

В следващите няколко години със сигурност ще чуваме повече и повече за тази планета и тепърва ще чуваме добри новини, бих казал.

А в университета, от който е тръгнал, вярват, че ще чуваме повече и повече за Трифон.

"Винаги съм се чувствал вкъщи, когато посещавам колегите и преподаватели от Физическия факултет на СУ", каза астрономът в Института по астрофизика "Макс Планк" д-р Трифон Трифонов..

И ако някой чуе разговор в коридорите на този факултет, той едва ли ще е за класацията. Ще е за малкото, но ценни студенти, които стигат далеч. Тук те са най-високото стъпало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори 2021: Противоепидемичните мерки по време на вот
Парламентарни избори 2021: Противоепидемичните мерки по време на вот
Всичко е шоубизнес: Колко ще спечели Опра от интервюто с Меган и Хари
Всичко е шоубизнес: Колко ще спечели Опра от интервюто с Меган и Хари